IMALI STE KORONU: Evo kako da ojačate pluća posle preležanog kovida

V. N.

23. 08. 2020. u 14:00

OPORAVAK od kovida 19 čak, ako je i lakša klinička slika, može da traje i nekoliko nedelja.

ИМАЛИ СТЕ КОРОНУ: Ево како да ојачате плућа после прележаног ковида

Foto: Depositphotos

Zato lekari preporučuju da se osoba u periodu oporavka što više odmara, hrani zdravo i uzima suplemente vitamina D, C, cinka i magnezijuma. Osim toga, savetuju se i vežbe koje imaju za cilj da poboljšaju kapacitet pluća, kako bi disanje postalo što laganije i dublje.

Kojim vežbama da ojačate pluća posle preležanog kovida 19, savetuje Predrag Radnić, strukovni fizioterapeut Vojnomedicinske akademije.

- Ovo je mali set vežbi za povećanje vitalnog kapaciteta pluća - kaže Radnić. - Svaku vežbu potrebno je ponoviti nekoliko puta, više puta u toku dana ili onoliko puta koliko to opšte stanje organizma dozvoli. Prestanite sa vežbanjem ako ono dovede do vrtoglavica, kratkog daha, bola u grudima, hladnog znoja, prekomernog zamaranja i aritmija.

Navedene vežbe mogu da se rade u ležećem, sedećem ili stojećem položaju.

Širenje laktova

Ispreplićite prste iza vrata, a zatim uz udah polako širite laktove, a uz izdah ih lagano sastavljajte ispred lica.

Kruženje

Sa opruženim rukama pravite kružne pokrete u zglobu ramena, tako da udisaj prati podizanje ruku, a izdisaj spuštanje.

Podizanje ruku

Podižite opružene ruke iznad glave i u isto vreme vršite dubok udah. Zadržite položaj nekoliko sekundi i zatim uz lagani izdisaj spustite ruke pored tela.

Foto: Depositphotos

Vazduh u trbuh

Lezite na leđa nogu savijenih u kolenima. Stavite šake na trbuh ili ih oko njega obmotajte. Zatvorite usta i postavite jezik na nepce. Udišite vazduh kroz nos i uvlačite vazduh u trbuh tako da osetite kako se puni. Zatim polako izdišite kroz nos.

Prekrštanje preko grudi

Široko raširite ruke u visini ramena uz dubok udah, zadržite ih tako nekoliko sekundi. Zatim ruke uz izdah prekrstite preko grudi.

Osluškivanje

Postavite jednu šaku na grudi, a drugu na trbuh. Lagano udišite vazduh tako da osetite kako vam se trbuh i grudi u isto vreme odižu i šire.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo