KORONA POTVRĐENA KOD DEVET ŠKOLARACA: Jedna stvar dokazuje da mere u školama daju rezultate

Tanjug

11. 09. 2020. u 17:39

PROŠLE su dve nedelje od početka školske godine, a virus korona potvrđen je kod pet učenika u pet škola u Beogradu i četvoro đaka u školama u Kragujevcu.

КОРОНА ПОТВРЂЕНА КОД ДЕВЕТ ШКОЛАРАЦА: Једна ствар доказује да мере у школама дају резултате

Foto: P. Milošević

U svakoj školi pojavio se po jedan zaraženi učenik, tako da nije bilo širrenja virusa unutar jednog odeljenja, što potvrđuje da preduzete mere daju rezultate.

U Ministarstvu prosvete kažu da Prosvetna inspekcija sprovodi preventivne, savetodavne posete i nenajavljene kontrole školama, kako bi proverili da li se mere poštuju.

Za nepoštovanje mera i slabosti koje se primete najpre se daju opomene direktorima.

"Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale. U toku prošle nedelje bilo je devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna", rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Novosti

Mladen Šarčević

On je naglasio da su podaci o malom broju zaražene dece dobar pokazatelj da se može nastaviti s primenom ovog modela nastave.

Institut za javno zdravlje "Batut" dao je jasne smernice kako se škole ponašaju ukoliko se pojave zaraženi učenici.

Ako se pojavi jedan zaražen učenik u odeljenju i ako je pohađao nastavu u periodu do 48 sati pre početka simptoma u tom odeljenju, nalaže se nošenje maski svim učenicima tokom celog boravka u školi, uključujući i tokom časova.

Pojačavaju se mere opšte i lične higijene, a posebno mera pranja i dezinfekcije ruku. Učionica se čisti, a sve površine koje se često dodiruju (klupe, stolice, prekidači, kvake, kvake na protzorima, čiviluci, ormatići) osoblje škole dezinfikuje sredstvom na bazi alkohola.

Ako se pojave dva potvrđena slučaja u jednom odeljenju, svi učenici tog odeljenja se rešenjem sanitarne inspekcije stavljaju u samoizolaciju u trajanju od 14 dana. Tokom perioda samoizolacije nastava se prati onlajn.

Učionica se generalno čisti, a sve površine koje se često dodiruju (klupe, stolice, prekidači, kvake, kvake na protzorima, čiviluci, ormatići) se dezinfikuju sredstvom na bazi alkohola.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!