RAZGLEDNICE SVEDOČANSTVA DAVNIH VREMENA: Milija iz Čačka više od pet decenija se bavi retkim hobijem

V. ILIĆ

20. 09. 2020. u 14:41

ČAČANIN Milija Vučetić (71) više od pet i po decenija bavi se retkim hobijem - skupljanjem razglednica.

РАЗГЛЕДНИЦЕ СВЕДОЧАНСТВА  ДАВНИХ ВРЕМЕНА: Милија из Чачка више од пет деценија се бави ретким хобијем

Foto V. Ilić

Danas poseduje kolekciju na kojoj bi mu pozavideli i muzeji, jer su njegove "dopisne karte" svedočanstva života u metropolama ne samo nekadašnje Jugoslavije, već čitavog sveta.

Ona broji skoro 2.000 razglednica, a najviše je onih s početka i prve polovine 20. veka.

- Počeo sam da skupljam razglednice 1965. godine, tada sam pošao na izučavanje zanata - kaže Milija, mehaničar, koji je dugi niz godina radio u čačanskom "Autoprevozu", odakle je otišao u penziju. - U kućnoj arhivi imao sam pregršt sačuvanih razglednica koje su dobijali pre svega moji baba i deda - Ljubica i Milija Vučetić, koji su bili učitelji u Kotraži, Ježevici i Slatini, a potom i majka Gordana Vučetić. Tako sam rešio da ih i ja skupljam. Kupovao sam gde god sam putovao, slao ih roditeljima, a i drugi koji su znali da ih skupljam su mi ih poklanjali.

PESMARICE

PORED razglednica, Milija skuplja i pesmarice. Poseduje nekoliko desetina ovih malih knjižica, u kojima su objavljivani tekstovi najvećih muzičkih hitova pevača stare Jugoslavije šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Najstarija razglednica potiče iz 1907. godine, koju je prijateljica poslala Milijinoj babi Ljubici, a potom slede brojne iz 1910. godine, takođe iz srpske prestonice, dedine iz Francuske poslate na babinu adresu dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka. U njegovoj kolekciji nisu retke ni razglednice iz Bečeja, Ćuprije, Niša, Zaječara, Kraljeva, na kojima se vide trgovi ili glavne ulice ovih gradova s početka 20. veka. Tu su i "dopisne karte" iz inostranstva, odnosno, najviše je onih iz Italije, Nemačke, SAD, Turske, a posebno iz Rusije, koje su oslikavane, pa predstavljaju prava mala umetnička dela.

Foto V. Ilić

- Žao mi je što danas više nema te kulture javljanja razglednicom, posebno iz dalekih krajeva. To je prava retkost. Razglednica gotovo da i nema. Ja putujem i dalje, uglavnom sa Udruženjem penzionera. Kupujem razglednice gde ih pronađem, a kada ih nema, onda skupljam razne prospekte sa tih destinacija - kazao nam je Milija, koji živi sa suprugom Milicom (60).

Foto V. Ilić

Milija veli da ne zna da li i koliku vrednost ima njegova kolekcija. Dodaje da ne želi ni da je proda, već će razglednice čuvati "dok je živ".

Foto V. Ilić

- Nisam još doneo nikakvu odluku o daljoj sudbini razglednica.

Foto V. Ilić

Možda bih voleo da ih poklonim muzeju ili arhivu, nekome ko će ih sačuvati i ko će nešto iz njih učiti - zaključio je Milija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!