EFROSONIJA BELEG OSTAVILA: Manastir Nikolje čuva uspomenu na igumaniju iz Podgorine

V. MITRIĆ

04. 10. 2020. u 23:04

U MANASTIRU Nikolje, kod Čačka, još je sveže sećanje na nekadašnju monahinju i igumaniju te svetinje, Efrosiniju Simić, rodom iz Podgorine.

ЕФРОСОНИЈА БЕЛЕГ ОСТАВИЛА: Манастир Никоље чува успомену на игуманију из Подгорине

Foto: V. Mitrić

Mati Efronisija imala je najviše žensko monaško zvanje –velikoshimnica i spada u red najuglednijih igumanija, ne samo u SPC, već u pravoslavnom svetu. U manastiru Nikolje provela je 53 godine, tri godine kao iskušenica, kakva su tada bila stroga pravila, i pola veka kao monahinja, a potom igumanija, koja je doprinela da ova popularna svetinja, koju je posebno hvalio Vuk Stefanović Karadžić, neprestano sija sjajem dostojnim pravoslave vere i njene misije.

- Bila je jako obrazovana, kulturna, pobožna i posvećena maksimalno Hristovoj veri, a njena narav je bila takva da joj je svaka reč bila kao melem za ranu - priča njen sestrić protojerej stavrofor iz Loznice, Milan Aleksić.- Službovala je, u ovom delu Srbije i u vreme kada je tu bio patrijarh Pavle i pripadala je, na izvestan način, „njegovoj školi“ kao i nekadašnji iguman Manastira Tronoša, arhimandrit Antonije Đurđević.

Rodbina igumanije, koja se upokojila još davne 1987 godine, srećna je što, i danas, monahinje Nikolja i vernici koji je posećuju čuvaju uspomenu na nju, kroz molitve i kroz način rada i delanja na „njivi Gospodnjoj“.

Iz njene uže porodice danas je 12 onih koji su stasali u sveštenike, veroučitelje, profesore Bogoslovije. Jedan njen praunuk, Nikola Aleksić, koji završio Duhovnu akademiju u Moskvi, a master studije na Bogoislovskom fakultetu u Beogradu, postao je profesor Beogradske bogoslovije. Kad je vladika Lavrentije, svojevremeno, predložio Sinodu SPC mlađanog Aleksića za profesora Bogoslovije, patrijarh Irinij i drugi članovi Sinoda SPC, nisu krilu zadovoljstvo, uz druge valjane kvalitete, što od „Efrosijine loze“.

Po mnogima, čuvena igumanija zaslužila je davno da u njenom zavičaju ili kraju gde je službovala rodu i Bogu dobije i „svoju“ ulicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!