NAGRADA PO DRAŽINOM ADVOKATU: Advokatska komora Srbije ustanovila povelju za profesionalnu hrabrost i posvećenost pravdi

V. C. S.

07. 10. 2020. u 12:40

ADVOKATSKA komora Srbije donela je odluku o ustanovljenju povelje Dragić Joksimović, koja će se dodeljivati od sledeće godine.

НАГРАДА ПО ДРАЖИНОМ АДВОКАТУ: Адвокатска комора Србије установила повељу за професионалну храброст и посвећеност правди

Foto: Printskrin

Advokat Dragić Joksimović je, kako kažu u AKS, ušao u anale srpske advokature zbog odbrane generala Dragoljuba Draže Mihailovića, kada je demonstrirao neobičnu hrabrost i profesionalnu čvrstinu prilikom zastupanja klijenta u najtežim mogućim uslovima.

UMRO POD SUMNjIVIM OKOLNOSTIMA

JOKSIMOVIĆ je u sremskomitrovačkom zatvoru, pod nerazjašnjenim okolnostima, umro 1. avgusta 1951. Rehabilitovan je Rešenjem Okružnog suda u Beogradu 11. decembra 2008.

- U vremenu i okolnostima u kojima se održavao proces grupi okrivljenih neprijatelja nove vlasti, prihvatanje odbrane je bila koliko profesionalna, toliko i životna odluka. Advokat Dragić Joksimović je bio svestan da će, ukoliko svoj posao u sudnici bude obavljao savesno i u skladu sa Kodeksom profesionalne etike advokata, biti označen kao "izdajnik države i naroda", što je ujedno podrazumevalo da će izgubiti pravo na bavljenje advokaturom. Morao je, takođe imati i svest da zbog svoje sudske odbrane može izgubiti i život. U sudnici smrti, pred verovatno najpristrasnijim sudskim većem u istoriji srpskog pravosuđa, 1946. godine, on ipak svog klijenta brani beskompromisno, hrabro, srčano i stručno.

Ne mareći za strah i pritisak prepune sudnice, baš kao ni za svoj život, ovaj advokat je, objašnjavaju u AKS, iskazao privrženost zakonu i pravdi, profesionalnu čvrstinu, istrajnost i advokatsku hrabrost. Upravo to je bio razlog za ustanovljenje advokatske nagrade za hrabrost i profesionalnu posvećenost.

Dragić Joksimović je na kraju označen kao narodni neprijatelj i 16. juna 1947. izbrisan iz imenika Advokatske komore. Dve godine kasnije je uhapšen, optužen za neprijateljsku delatnost i osuđen na tri godine zatvora i gubitak građanskih prava na godinu dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)