RADUJMO SE JER IDE NA SUSRET SA BOGOM: Mitropoliti dabrobosanski Hrizostom održao potresnu besedu na sahrani patrijarha Irineja

Novosti online

22. 11. 2020. u 12:46

MITROPOLIT dabrobosanski Hrizostom, koji trenutno, kao najstariji vladika u Svetom Sinodu, obavlja dužnost patrijarha srpskoh, održao je besedu na sahrani patrijarha Irineja.

РАДУЈМО СЕ ЈЕР ИДЕ НА СУСРЕТ СА БОГОМ: Митрополити дабробосански Хризостом одржао потресну беседу на сахрани патријарха Иринеја

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je naznačio da je patrijarh Irinej davno krenuo teškim putem.

- Davno je patrijarh Irinej krenuo ovim teškim putem, krenuo je on putem koji ga je vodio i evo sada doveo do Carstva Božijeg - rekao je mitropolit Hrizostom.

Mitropolit je naveo da na današnji dan treba da se radujemo jer naš patrijarh konačno ide na susret sa Bogom.

- Zato danas ne treba da tugujemo, već da se radujemo što konačno ide na susret sa Bogom. Putovao je on, ali se nikada nije predavao, već je bio uzor crkvi i svome rodu. I kada je bio fizički i zdravstveno bio slab, nije poklekao. Molio se Bogu i tražio snage za svaki izazov koji ga snađe, time je pokazivao da je veran crkvi, a ne vlašću. Tome nas je učio patrijarh Irinej, da je crkva svetinja, a svetinja mora biti iznad svih nas, to je čast i dostojanstvo našeg naroda - dodao je on.

On je naglasio da se danas samo privremeno opraštamo od njega.

- Danas se privremeno opraštamo od njega, to je veliki i tužan gubitak za našu crkvu. Pre 20 dana izgubili smo mitropolita Amfilohija, a evo sada ispraćamo i patrijarha Irineja. Ali, ne dopustimo, braćo i sestre da tuga savlada duše naše, budimo hrabri kako njih dvojica i očekuju od nas. Znamo i verujemo da su sa nama, da nas gledaju sa visine i mole se za nas - reči su mitropolita Hristozoma.

- Svojim molitvama bio je i uz Kosovo ravno, u Arilju, Čačku, Nišu, u Americi, Kanadi i Moskvi, zato nemojmo tugovati, braćo i sestre, već naučimo od njega kako da se borimo za sebe i svoj narod - rekao je mitropolit.

- Dragi naš patrijarše, oprosti nas i blagoslovi za sve što pogrešismo i poslušasmo, oprosti što smo te u ovoj pošasti samog ostavili u bolnici, oprosti nam i moli Boga za nas - rekao je mitropolit Hrizostom. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!