ISTORIČAR MILOŠ KOVIĆ ZA NOVOSTI: Smrt patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija je završetak jedne epohe

D.M.B.

22. 11. 2020. u 11:55

VANREDNI profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, istoričar Miloš Ković došao je danas na sahranu patrijarha Irineja.

ИСТОРИЧАР МИЛОШ КОВИЋ ЗА НОВОСТИ: Смрт патријарха Иринеја и митрополита Амфилохија је завршетак једне епохе

Foto: Novosti

On je, u izjavi za Novosti, rekao da je smrt patrijarha Irineja, mitropolita Amfilohija i vladike Milana kraj jedne epohe.

- Odlazak svakog patrijarha SPC je završetak jedne epohe. Videli smo šta je to značilo kada nas je na ovom svetu napustio patrijarh Pavle. Sa patrijarhom Irinejem završava se jedna epoha, i to vidimo i po tome što su se gotovo u isto vreme upokojili i mitropolit Amfilohije i vladika Milutin. Dolazi novo vreme, koje ne mora da bude loše po nas. U Crnoj Gori smo posle dužeg vremena osetili ukus pobede, i u tu pobedu nas je vodila SPC. Ako se tako nastavi možda ćemo svedočiti da je u vreme patrijarha Irineja posejano seme pobede. I da će možda vreme koje će doći doneti još neke veće pobede. Odnosi snaga u svetu se menjaju i ako budemo pametni, to sve može da bude u našu korist - rekao je profesor Ković.

Foto: Novosti

On je poručio da se točak sekularizma, pokrenut u 18. veku sada usporio i da se svuda u svetu može primetiti obnova pobožnosti. Profesor ove promene posmatra sa optimizmom.

- Što se tiče crkve, taj točak sekularizma koji je pokrenut u 18. veku usporio je svoj hod. I to vidimo i na zapadnoj hemisferi i u SAD - mi vidimo obnovu pobožnosti. I to je takođe nešto što može da znači bolja vremena za SPC. Dakle ono što se od nas traži u budućnosti, po mom mišljenju, jeste da shvatimo gde je naša snaga, gde su kladenci naše vitalnosti. Da razumemo da njih čuva SPC i da čuvamo svoju crkvu i onda će ona sačuvati nas. Da budemo trezveni i da nastojimo da malo bolje razumemo svet - rekao je istoričar Miloš Ković za Novosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)