KAD NEMA PASTIRA DOBAR JE I ROBOT: Na Mašinskom fakultetu u Nišu pronašli rešenje za alarmantni nedostatak radne snage u stočarstvu

J. ĆOSIN

23. 11. 2020. u 12:16

SVE je manje pastira koji umeju i žele da čuvaju stada - čak i za više nego pristojnu platu - pa je sve izvesnije da će i one retke, preostale, na pašnjacima uskoro zameniti roboti.

КАД НЕМА ПАСТИРА ДОБАР ЈЕ И РОБОТ: На Машинском факултету у Нишу пронашли решење за aлармантни недостатак радне снаге у сточарству

Foto Mašinski fakultet

Prvi prototip jednog takvog "čobanina" je već napravljen na Mašinskom fakultetu u Nišu, gde je načinjen prvi korak ka budućnosti u kojoj će domaćini ubuduće ovce, krave ili koze moći da čuvaju i "iz fotelje" - posredstvom aplikacije u "pametnom" mobilnom telefonu.

- Posao pastira nije tako lak i malo se ljudi odlučuje da se time bavi, pa se neki vlasnici stada dovijaju tako što ogromne pašnjake ograđuju mrežama. Međutim, da bi se ta investicija najbolje iskoristila, potrebno je prostor podeliti na mnogo manjih delova i to se naziva pregonska ispaša, jer stado svakoga dana vode na drugu parcelu i tako maksimalno koriste čitavu površinu - objašnjava projektni menadžer niškog poduhvata Dušan Krstić i dodaje da je takav način čuvanja stada skup i komplikovan, zato što treba postaviti veliki broj stubova i razvući kilometre mreža.

Zato su odlučili da pronađu mobilno rešenje, odnosno osmisle svojevrsnu pokretnu parcelu, koja će se širiti i skupljati, te omogući životinjama da svakoga dana pasu na drugoj livadi.

Prvi robot-pastir je, zapravo, sačinjen od četiri jedinice povezane žičanom ogradom kroz koju je propuštena struja visokog napona od 10.000 volti. Osim toga što stado drži na okupu tamo gde vlasnik želi, ova inovacija je efikasna i u zaštiti od raznih predatora. Posebna prednost je i to što robot-pastir može sam da "odvede" životinje do bilo koje izabrane lokacije - na ispašu ili do pojila, na primer.

A, u to da njihov sistem funkcioniše i u praksi, stručnjaci Mašinskog fakulteta u Nišu i beogradske firme "Kaming" su se uverili tokom leta, kada su na jednom pašnjaku u okolini grada na Nišavi testirali robota-pastira koji je uspešno brinuo o 280 ovaca.

- Prostor koji trenutno možemo da "pokrijemo je 80 sa 80 metara, što je po nekim standardima dovoljno za čuvanje oko 620 ovaca. U narednim fazama nameravamo da povećamo tu korisnu površinu, jer se naše vozilo već samo kreće, podešava nagib i rastojanje od tla, a njime se upravlja posredstvom veb- -aplikacije u koju dodajete tačke kroz koje želite da prođe. Moguće je, tako, zaobići tuđe parcele, drveće ili zgrade, odnosno unapred zadati rutu od tora do pašnjaka - ističe docent na Mašinskom fakultetu i tehnički rukovodilac projekta Milan Banić, precizirajući i to da je robot-pastir prilagođen čak i neuslovnim terenima, može da savlada i uspon do 40 stepeni, a zbog velike mase ostaje stabilan pri kretanju, pa i pri eventualnom udaru životinje.

PLAN

- DOKAZALI smo da sistem savršeno radi, sada prototip treba prilagoditi serijskoj proizvodnji, što nije jeftin proces. Ipak, očekujemo da za tržište budemo spremni najkasnije za godinu ili dve - kaže Krstić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave