PIROTSKI RADIOAMATERI NAJBOLJI NA PROSTORU EKS SFRJ: Ometali Nato avione, neophodni u poplavama, pomažu gorštacima u mećavama (FOTO)

V. ĆIRIĆ

25. 11. 2020. u 20:54

RADIO amaterski klub Pirot još jednom je pokazao da je, i u eri mobilne telefonije i interneta, ovaj vid komunikacije neprevaziđen i u mnogo slučajeva jedini moguć.

ПИРОТСКИ РАДИОАМАТЕРИ НАЈБОЉИ НА ПРОСТОРУ ЕКС СФРЈ: Ометали Нато авионе, неопходни у поплавама, помажу горштацима у мећавама (ФОТО)

Foto: V. Ćirić

 Na upravo okončanom nadmetanju radioamatera iz gotovo svih klubova sa prostora nekadašnje SFRJ, u takozvanom "CB" takmičenju, među više desetina operatera, Piroćanci su bili najbolji.

Kako nam je kazao Bojan Božić, koji je u klubu prvi među jednakima, ekipu su uz njega činili Bratislav Đorđević, Jovan Jončić i Filip Hristov Petković.

- Bili smo odlični u pojedinačnoj, ali i ekipnoj konkurenciji, što govori o tome da radimo na pravi način. Reč je o veoma zahtevnom nadmetanju koje traži puno rada i prethodnog znanja radi uspostavljanja veze sa naše lokacije - kaže Božić.

Ovdašnji radioamateri su proteklih godina radili u okolini Pirota, ali i širom Srbije i pomagali u, uspostavljanju komunikacija na poplavljenim područjima 2014. godine, ali i kasnije i Timočkoj krajini. Jer tokom poplava prvo što se dogodi - nestane struja i tada su mobilni telefoni praktično neupotrebljivi, pa se komukacija odvija putem radio stanica. Od početka pandemije obišli su gotovo sva pirotska sela, pa i ona najudaljenija, u koja su nosili hranu, lekove i ostale namirnice koje su preko potrebne gorštacima.

Foto: Radio klub

Delili su pomoć i lekove i po gradu, a prošle zime su sigurne smrti spasli ostarelog meštana u Sinjoj glavi, koji se nekoliko dana smrzavao u kući bez vrata, ogreva, hrane i vode.

- U mnogima od tih sela nema signala mobilne telefonije, fiksne telefonije takođe nema, pa smo im bili jedina veza sa svetom i sa rođacima u gradu. Sarađujemo sa Štabom za vanredne situacije i drugim nadležbnim službama, kažu Bojan Božić, Saša Branković, Milan Radovanović i Lazar Milošević.

Radio amaterima pomaže na svoj način i lokalna vlast, jer su od ogromne koristi ne samo meštanima udaljenih sela, već i vatrogascima, ali i saobraćajnoj policiji. Preko kamera instaliranih na najvišoj tački Crnog vrha, iznad Piriota, prate situaciju u celom pirotskom polju, ali i na planini, kao i na auto-putu.

Pre tačno godinu dana imali su najpouzdanije informacije o požarima koji su tada buktali na Staroj planini i usmeravali volontere i vatrogasce da idu ka najugroženijim mestima, tamo gde je najpotrebnija njihova pomoć. Iste kamere prate i situaciju na Koridoru 10 i u slučaju saobraćajne nesreće odmah obaveštavaju medicinare hitne pomoći i saobraćajnu policiju.

Foto: Radio klub

Tokom NATO agresije, sa kolegama iz susedne Bugarske i Italije, uspešno su ometali komunikaciju agresorskih aviona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima