VIŠE OD 1,7 MILIONA PENZIONERA SUTRA DOBIJA POMOĆ: Država pripremila po 5.000 dinara za najstarije

J. Ž. S. - S. B.

16. 12. 2020. u 11:00

MINISTARSTVO finansija sutra će na račune svih penzionera u Srbiji uplatiti po 5.000 dinara.

ВИШЕ ОД 1,7 МИЛИОНА ПЕНЗИОНЕРА СУТРА ДОБИЈА ПОМОЋ: Држава припремила по 5.000 динара за најстарије

Foto Tanjug

- Svi penzioneri će u četvrtak dobiti po 5.000 dinara i to je kruna paketa mera koji je podržao i privredu i građane - rekao je juče ministar finansija Siniša Mali.

Više od 1,7 miliona penzionera dobiće ovu jednokratnu pomoć, za šta je iz državne kase izdvojeno 8,6 milijardi dinara.

Inače, svi koji žele da se penzionišu po propisima koji važe za ovu godinu trebalo bi do 30. decembra da prestanu da rade kako bi najkasnije 31. decembra podneli zahtev za ostvarivanje prava na penziju. Podnošenje zahteva 1. januara i kasnije podrazumeva primenu drugačijih uslova koji će važiti u novoj 2021..

Kašnjenje od samo jednog dana povlači za sobom drugačije uslove, jer se granica za odlazak u starosnu penziju kod žena pomera za dva meseca, tako da je uslov koji treba da ispune u 2021. godini 63 godine i dva meseca života i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Kod muškaraca uslovi se ne menjaju, već je i dalje potrebno da imaju 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja kako bi otišli u starosnu penziju.

Kada odluče da podnesu zahtev za penzionisanje, zakonski rok za donošenje rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja je do 60 dana.

Fond više od 90 odsto rešenja donosi u ovom roku, ali ukoliko se u postupku utvrdi da nedostaju podaci bez kojih se ne može odlučiti po zahtevu, postupak može trajati duže od zakonskog roka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)