UZ zvuke "Internacionale" i "Bela ćao", partizanski pozdrav sa stisnutom pesnicom, na beogradskom Novom groblju u subotu je kremiran Zdenko Duplančić, mitraljezac legendarne Prve proleterske brigade i učesnik brojnih odsudnih bitaka, član Predsedništva SUBNOR Srbije i pukovnik avijacije u penziji, koji je preminuo u 92. godini.

Komentari (6)

Marija Tisma

09.01.2021. 19:19

Neka Ti je vecna slava i hvala hrabri i cestiti covece iz moje rodne Dalmacije! Rodjena sam u partizanskoj bolnici na Visu jer su mi oba roditelja bili partizani-prvoborci.I ja jos ne mogu da prebolim Jugoslaviju za koju je moja porodica dala mnoge borce, poginule i prezivele.Moj otac se borio u Dalmaciji a kasnije i na Sremskom frontu gde je bio ranjen.Bio je jedan od prvih posleratnih komandanata Jugoslovenske recne ratne flotile.Bolest ga je sprecila da dozivi razocarenje u ono u sta je verovao i za sta se borio.Mene to razocarenje nije mimoislo. Klanjam se Tvom liku i delu! Smrt Fasizmu - Sloboda Narodu!

Dejan

09.01.2021. 23:08

Kakva životna priča ! Svaka čast druže, šta si sve preživio i doživio ! Od časne borbe za najplemenitije ideale, ostvarenja svih tih ratnih, revolucionarnih i ideoloških ciljeva, do teškog kraha svega u šta smo mnogi od nas čvrsto i istinski vjerovali. Da na kraju shvatiš da je država u koju si vjerovao, za koju si se borio, nestala, da je tvoja jugoslovenska nacionalnost nestala; da te je neko, mnoge od nas, nekim šokom iznenada i sasvim prevario. Kakva tragedija na kraju.

Ugljesha

11.01.2021. 13:54

Lep tekst i adekvatan ispraćaj. Hvala u ime postovalaca koji nisu bili u prilici da se poklone njegovim senima. Šteta ipak sto tekst nije potkrepljen i njegovom fotografijom. Nije ni neophodno da ona bude tamo gde se fotografije kojima nije mesto pojavljuju. Slika njegova je posredstvom RTS-ove emisije "Trezor" u kojoj smo ga nedavno gledali, ostala lepo upamćena. Hvala na tom daru televizije i autorke emisije. Sjajan covek i njegovo veličanstveno delo odlazi u legendu. Časno ime pamtice istorija junaštva i čojstva. Slava mu i hvala i spokojno da počiva u miru.