OTVARAJU GRANICU: Srbi mogu u Grčku od 1. februara, ali pod ovim uslovom?

J.Subin

20. 01. 2021. u 16:19

GRČKA rampa spuštena je za građane Srbije do kraja januara.Kako Novosti saznaju ministarka turizma Srbije Tatjana Matić poslala je grčkom kolegi pismo, kako bi pokušali da se dogovore o uslovima pod kojima bi naši građani mogli da putuju u ovu zemlju. Odgovor još nije stigao, ali nadležni očekuju da će ovo leto, ipak, biti bolje nego prethodno.

ОТВАРАЈУ ГРАНИЦУ: Срби могу у Грчку од 1. фебруара, али под овим условом?

Foto: EPA

- Ministarstvo turizma predložilo je sastanak sa predstavnicima Ministarstva turizma Grčke, kako bi razmotrili i rešili sva otvorena pitanja o predstojećoj turističkoj sezoni - rekla je za Novosti ministarka turizma Tatjana Matić. - Tako bi smo predupredili bilo kakvu nemilu scenu i situaciju. Ministarstvo je predložilo potpisivanje Protokola, kojim ćemo jasno definisati uslove pod kojim će naši građani moći da putuju u Grčku. Očekujem da ću u što kraćem roku razgovarati sa grčkim kolegom, gospodinom Harisom Teoharisom. Precizniji datum sastanka ćemo znati posle današnje konferencije Saveta ministara Evropske unije, na kojem će se razmatrati inicijativa Grčke, o uvođenju kovid pasoša.

Među prvima koji će kročiti na teritoriju ove zemlje, posle zabrane koja traje od početka leta, biće predstavnici turističkih agencija. Pre njih Grci su ulaz dozvolili samo vlasnicima nekretnina u njihovoj zemlji, kako bi izirili dugove za porez i platili ostale dažbine.

- Sastanak na nivou Evropske unije biće održan danas, a koliko je nama poznato, tek kada se tu nešto dogovore, treba da se organizuje video konferencija našeg ministarstva iž grčkog - objašnjava nam Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Mi smo poslali pismo nadležnima u Grčkoj da je rešavanje problema svima u interesu. Objasnili smo im situaciju da pare treba da se vrate u januaru i kod nas i kod njih i da je najbolje da se ta putovanja realizuju. Naš predlog je da uslov za putovanja budu brzi serološki testovi, koji su i pouzdani. Svakako, ovo mora da se reši.

Kako nam je ispričao Seničić, kada je reč o odlasku vlasnika turističkih agencija u Grčku, na spisku ambasade ih je oko 120. Oni, međutim, neće sada da idu. Nema nikakve svrhe sada da se putuje, naročito dok se ne dogovore tačni uslovi za boravak naših građana i turista. Svi čekaju sada neki protokol, pa da mogu na proleće da idu u Grčku i dogovore dalje poslovanje i realizaciju izdatih vaučera.

KOVID PASOŠI

GRČKI premijer Kirjakos Micotakis nedavno je predložio šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da se uvede zajednička potvrda o vakcinaciji za ceo blok. Kako je tada rekao, iako vakcinaciju ne bi učinili obaveznom, osobe koje su je primile trebalo bi da smeju slobodno da putuju. Zbog toga je neophodno, smatra Micotakis, da se uvosji ѕajedničko raѕumevanje o strukturi potvrde vakcinacije, kako bi bila prihvaćena u svim zemljama članicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu