VUČIĆ OTKRIVA SPOMENIK NEMANJI: Spomenik rodonačelniku srpske srednjovekovne države spreman za svečanost

D. MATOVIĆ

26. 01. 2021. u 06:02

POSLEDNjE pripreme za otkrivanje spomenika velikom županu Stefanu Nemanji juče su bile u punom zamahu.

ВУЧИЋ ОТКРИВА СПОМЕНИК НЕМАЊИ: Споменик родоначелнику српске средњовековне државе спреман за свечаност

Foto Tanjug

Rekonstrukcija Savskog trga, gde je podignut spomenik osnivaču srednjovekovne srpske države, privodi se kraju, spremno je osvetljenje, a za predstojeću svečanost se postavljaju video-bim i ozvučenje.

Obnovljeni Savski trg svečano će otvoriti sutra, na Savindan, predsednik Aleksandar Vučić. Autor spomenika Aleksandar Rukavišnjikov neće prisustvovati događaju, ali će se prisutnima obratiti putem video-poruke, koja će biti emitovana na velikom ekranu. Ceremonija je zakazana za 20 časova, direktan prenos otvaranja građani će moći da prate na Radio-televiziji Srbije. Broj prisutnih na Savskom trgu, zbog zdravstvenih preporuka je ograničen.

Obnavljanje Savskog trga

NA obnovljenom Savskom trgu nalaze se zelene površine sa zasađenim stablima, prostor predviđen za šetnju, a obnovljena je i fasada zgrade nekadašnje železničke stanice. Ta zgrada će, prema najavama gradskih čelnika, postati Muzej istorije Srbije, dok će fasadi na zgradi "Pošte" u Savskoj ulici biti vraćen predratni izgled.

Tokom svečanosti koja će trajati oko sat, biće prikazan dokumentarni film o Stefanu Nemanji. Uslediće prigodan dramski prikaz o velikom županu, koga će igrati Nebojša Kundačina. Prisutnima će se obratiti predsednik Vučić, koji će potom otkriti spomenik.

Spomenik Stefanu Nemanji je impozantnih dimenzija i simbolizuje snagu srpske države iz vremena jednog od najznačajnijih srpskih vladara. Visok je 23,5 metara iznad i pet metara ispod zemlje i težak oko 80 tona, a postament, osim što ima rasvetu, predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom.

Pripreme Završni radovi na Savskom trgu, Foto Ž. Knežević

Spomenik je napravljen u bronzi, u ateljeu Rukavišnjikova odakle je u delovima sukcesivno dopreman u Beograd. Montiranje je počelo u avgustu prošle godine. U ovom poslu učestvovalo je oko deset ruskih majstora pod nadzorom Olega Laskareva, uz domaće majstore.

Laskarev ističe da posebnu simboliku ima to što Stefan Nemanja u ruci drži mač, umesto krsta, kako je prvobitno bilo planirano.

Oko žezla spomenika montirani su fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju delove iz života Stefana Nemanje. Plato oko spomenika popločan je kamenim kockama starim više od 100 godina, koje su pronađene tokom radova u neposrednoj blizini Savskog trga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu