SRBI UGRADILI SEBE U TEMELJE SAD: U Domu Jevrema Grujića počinje obeležavanje 140 godina od uspostavljanja srpsko-američkih diplomatskih odnosa

Vojislava CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

01. 02. 2021. u 09:11

OBELEŽAVANjE 140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa započeće danas Matineom u Domu Jevrema Grujića, u Beogradu, na kom će učestvovati potomci Slavka i Mejbl Danlop Grujić, Nikole Tesle, Mihajla Pupina, vojvode Stepe i Milunke Savić.

СРБИ УГРАДИЛИ СЕБЕ У ТЕМЕЉЕ САД: У Дому Јеврема Грујића почиње обележавање 140 година од успостављања српско-америчких дипломатских односа

Potomci: Džindžer Vujić, Justina Pupin, dr Ljiljana Nikšić i David Vujić, u SANU, 13. jula 2019. povodom 50 godina od lansiranja "Apola 11" / Foto Privatna arhiva

Pre tačno 140 godina, 1. februara 1881. godine, američki poslanik u Beču Džon Kason obavestio je srpskog kolegu Filipa Hristića da je američka vlada "sa velikim zadovoljstvom prihvatila, kao izraz prijateljskih osećanja srpske vlade, njenu želju da u Beogradu ima predstavnika Sjedinjenih Država".

Iste godine, 14. februara, Čedomilj Mijatović, ministar inostranih dela, potpisao je trgovinski sporazum sa američkim poslanikom iz Bukurešta Judžinom Skajlerom. Tako su i zvanično počeli srpsko-američki diplomatski odnosi, što će biti obeleženo ovim matineom, kao prvim u nizu događaja koji će uslediti tokom godine.

U saradnji sa koordinatorom za očuvanje srpske diplomatske tradicije ambasadorom dr Ljiljanom Nikšić i Muzejom srpske karijerne diplomatije, u organizaciji članova znamenitih srpskih diplomatskih porodica i najstarijeg srpskog udruženja veterana koje datira iz 1903. godine, a uz podršku "Tesline fondacije" iz SAD i njenog predsednika emeritusa Davida Vujića, od prošle godine nosioca Sretenjskog odlikovanja, "Teslin narod" započinje na nesvakidašnji način proslavu jubileja. Organizatori podsećaju da su Srbi ugradili sebe u temelje SAD, počev od Đorđa Šagića, koji je u tu zemlju došao još 1814. godine, i koga su sledili Tesla, Pupin i mnogi drugi, do današnjih Amerikanaca srpskog porekla, kojih ima oko 600.000.

Na Matineu će biti upriličena i izložba dokumenata iz Kongresne biblioteke i srpskih arhiva. Uz čaj i kafu iz servisa kraljice Natalije i izloženu diplomatsku uniformu Slavka Grujića, koju je šio "Guči", biće predstavljene kopije više dokumenata, uglavnom prepiske oko trgovinskog sporazuma (1879-1881), ukaz iz 1916. godine o postavljenju Ljubomira Mihajlovića za izvanrednog poslanika u Vašingtonu, kao i korespondencija dr Slavka Grujića iz 1919. sa Kabinetom 28. predsednika Amerike, koja se čuva u Kongresnoj biblioteci. Iz depeša koje je sin Jevrema Grujića, Slavko, poslanik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Vašingtonu, dostavio 8. marta 1919. Vilsonovom kabinetu, vidi se da je pre više od veka trg oko Železničke stanice poneo ime tadašnjeg prvog čoveka SAD.

Potomci: Džindžer Vujić, Justina Pupin, dr Ljiljana Nikšić i David Vujić, u SANU, 13. jula 2019. povodom 50 godina od lansiranja "Apola 11" / Foto Privatna arhiva

"Upravo sam primio zvanični telegram u kojem se navodi da je Gradska skupština Beograda, prilikom svojeg poslednjeg zasedanja, donela odluku da, u znak zahvalnosti i radi obeležavanja srećnog okončanja ovog rata, trg ispred Železničke stanice u Beogradu ponese ime predsednika Sjedinjenih Država Vudroa Vilsona. Ovom prilikom, dozvolite mi da Vas zamolim da o ovome obavestite predsednika Sjedinjenih Država."

Posle Drugog svetskog rata ime američkog predsednika nestalo je sa spiska toponima glavnog grada, da bi na stogodišnjicu obeležavanja podizanja srpske zastave ispred Bele kuće, 2018. godine, Vilson ponovo, u istoj zoni, sada u okviru Beograda na vodi, dobio ovoga puta bulevar sa svojim imenom.

ČESTITKA DžINDžER VUJIĆ

NA Matineu će biti pročitana i u vitrinu postavljena čestitka Džindžer Vujić, supruge Davida Vujića, poslednjeg iz grupe SERBO 7 - NASA programa "Apolo", direktora "Tesline fondacije", koja je potomak Edit Boling Vilson, bivše prve dame SAD. Ona će se naći odmah pored dokumenata i fotografija Davida i Džindžer Vujić, Edit Bouling i Vudrou Vilsona, kao i dr Slavka Grujića i Mejbl Danlop. Izložba će biti deo stalne postavke cele godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!