UKOLIKO Institut za virosologiju, vakcine i serume „Torlak“ počne sa proizvodnjom ruske vakcine ,,Sputnjik V“, prva ću primiti to cepivo, kaže prof. dr Danica Grujičić, neurohirurg i direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.

prellee

03.02.2021. 20:00

.... Očekujem da tada dođe do dogovora o proizvodnji cepiva kod nas. To mi je najveća želja i bio bi to povratak „Torlaka“ na velika vrata...To bi bilo divno. Ja vjerujem da Srbija ima dobre naučnike i stručnjake iz oblasti medicine. Torlak be bila renomirana institucija i onda su je uništili nestručnjaci. Bravo Danice!

Marija

03.02.2021. 20:26

Poštujem rad i stručnost dr Grujičić u domenu neurohirurgije i neuroonkologije. Medjutim, njeno znanje o procesu proizvodnje vakcine u skladu sa savremenim metodama u ovoj oblasti je očigledno neadekvatno. Proizvodnja bsž vakcine, koja je živa atenuisana vakcina od pre 30 godina je drastično drugačija od pravljenja antivirusne vakcine tipa Sputnjik Ve. Torlak nije bio sposoban ni vakcinu protiv gripa da proizvode, nego je samo pakovao ove godine i to u relativno malom broju prema potrebama naše zemlje. Lepo je biti patriota ali je pogubno živeti u iluziji. Bez ogromnih ulaganja kako materijalnih tako i u ljudstvu nemoguće je započeti takvu proizvodnju. A to svakako zahteva vreme.

Saša

03.02.2021. 20:40

Dobra opomena sadašnjoj vlasti da prestane sa rasprodajom strateških resursa države. Za izgubljene licence Torlaka postoje krivci koje treba kazniti. Srbija mora da štiti sama sebe.

marko

03.02.2021. 22:05

Ne znam zbog cega se dr Grujicic mesa u stvari koje apsolutno ne razume i gde je potpuno nekompetentna. Zbunjuje narod i pravi konfuziju. Primice rusku vakcinu ako se napravi na Torlaku!!!???? Neverovatna izjava. Nece da je primi ako se pravi u Rusiji??? Ruska vakcina je dobra ali je to takodje nova tehnologija (koju ja potpuno podrzavam) i to je genetski modifikovan adenovirus. Dakle, deo genoma korona virusa ugradjen u adenovirus koji izaziva prehlade kod ljudi.

buki

16.02.2021. 00:58

@marko - Nije rekla da neće rusku vakcinu napravljenu u Rusiji, nego da posle preležanog kovida još uvek ima antitela i da ih uredno kontroliše. Tempom koji opadaju pretpostavlja da će trajati do marta meseca, a onda će se podvrgnuti vakcinaciji. Po njenim prethodnim izjavama će to verovatno biti ruska ili kineska vakcina, s obzirom da zna kako je nemoguće do tada vakcinu napraviti na Torlaku. Inače bi najradije primila Torlakovu, kada bi to bilo moguće, jer ima apsolutno poverenje u stručnost i znanje naših virusologa.

Dubravka

14.04.2021. 18:29

DOLAZIM NA VAKCINISANJE!!! U najuređenijoj zemlji, gdje živim, neću doći na red ni do jeseni, a mogu primiti vakcinu od koje sve više zemalja odustaje.