ZAVRŠEN SASTANAK SA PATRIJARHOM - Vučić: Kada država i crkva imaju iste ciljeve, onda Srbija može da bude među prvima u Evropi (VIDEO)

Novosti online

24. 02. 2021. u 15:29

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem.

ЗАВРШЕН САСТАНАК СА ПАТРИЈАРХОМ - Вучић: Када држава и црква имају исте циљеве, онда Србија може да буде међу првима у Европи (ВИДЕО)

Foto: D. Milovanović

Posle sastanka Vučić i Porfirije su se obratili medijima.


VUČIĆ: OBAVESTIO SAM PATRIJARHA O SVIM ZNAČAJNIM PITANjIMA ZA DRŽAVU

- Imao sam čast da obavestim novoizabranog patrijarha o svim značajnim pitanjima za državu Srbiju, a samim tim i za crkvu. Obavestio sam ga o razgovorima koji nas očekuju, kao i o poziciji Srbije - rekao je predsednik Vučić.

-Upoznao sam patrijarha sa faktičkom situacijom na Kosovu i Metohiji, i sa političkim činjenicama i političkim pregovorima koji nam predstoje, ili onim koje smo završili, sa posetom Miroslava Lajčaka, koja nas očekuje, o poziciji Srbije, čak i o tome da Kosovo nije uspelo da prođe i dobije prostor na tzv. Ustavnoj konferenciji evropskih zemalja - rekao je Vučić.

RAZGOVOR I O REPUBLICI SRPSKOJ

-Razgovarli smo i o Republici Srpskoj, kao i o položaju našeg naroda i u regionu - dodao je Vučić.


-Razgovarali smo o položaju našeg naroda i crkve u celom regionu i dogovorili smo se da država još više i još snažnije pomogne i obnovu naših hramova i svetinja svuda gde deluje SPC - rekao je predsednik.

Foto: D. Milovanović

 


 

VUČIĆ: VEOMA JE VAŽAN ODNOS DRŽAVE I CRKVE

-Veoma je važan odnos države i crkve. Kada država i crkva streme istom cilju i kada rade zajedno, onda Srbija bude prva u Evropi. Kada to nije slučaj, onda je Srbija laka meta za svakoga-rekao je predsednik.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je danas mogao mnogo do nauči od patrijarha Porfirija.

-Sa njim kada razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje i dostojanje - rekao je Vučić

Foto: D. Milovanović

Tekst potpisa

Predsednik je najavio da je država spremna da pomogne, te će uraditi i kompletan park ispred hrama Svetog Save.

-Ne samo prvu, već i skuplju dugu fazu kako bi se okončala izgradnja najvećeg pravoslavnog hrama u svetu. Imamo mnogo ideja u koja zajedno možemo da ulolžimo novca u mesta u kojima su Srbi stradali. Mislim da će taj naš odnos biti u interesu celokupnog srpskog naroda - naglasio je Vučić.

 


PATRIJARH: CRKVA JE SABORNI ORGANIZAM

Patrijarh srpski Porfirije istakao je da se pre svega zahvalio predsedniku na prisustvu na njegovom ustoličenju i na rečima koje mu je uputio.

-Ja sam pre svega naglasio predsedniku da ja nisam političar, jer smatram da je crkva saborni organizam, ima cilj da sabira, da gradi mostove. Naglasio sam i to da često okolnosti mi ne biramo, često ih ne kreiramo, iz tog razloga ne treba da se žalimo bilo kome, već da zasučemo rukave i rešavamo probleme – rekao je patrijar Porfirije.


- Naravno da sam i ovom prilikom rekao i ono što je izraz čitavog sabora SPC da ćemo činiti sve što je do nas kao pastira da našem narodu bude što bolje ali ne na uštrb drugog naroda, svesni da dijalogom možemo prepoznati vrednosti jedni kod drugih i stvoriti preduslov za prevazilaženje iskušenja - naglašava patrijarh.

Foto: D. Milovanović

 



PATRIJARH O FILMU "DARA IZ JASENOVCA"

-Kada je reč o Jasenvcu, kao i o filmu koji se pojavio, važno je reći i velika je stvar da je srpska kinemaografija progovorila o nečemu što se decenijama skrivalo. Imao sam pogled u nebo pred svakako najvećim srpskim stratištem – rekao je patrijarh o filmu „Dara iz Jasenovca“.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@avucic)


VUČIĆ O IZVEŠTAJU EU: INTERESUJE ME ŠTA ZAMERAJU ZA JOVANjICU

Predsednik je izjavio da nije detaljno poručio novi izveštaj Evropskog parlamenta o napretku Srbije i poručio da ga najviše interesuje deo oko Jovanjice, ukoliko je ostao u tom izveštaju.

Vučić je rekao da će izveštaj komentarisati kada ga bude pažljivo proučio.

-Mada, najviše me interesovala ideja oko Jovanjice, ne znam da li je to ostalo ili nije. Da vidim šta stručnjaci kažu za Jovanjicu - rekao je Vučić.

Istakao je da će svakog iz Evrope kada budu dolazili u Srbiju pitati šta imaju da zamere Srbiji za Jovanjicu.

-Ako mi objasne šta zameraju, dobro došli ste, a ako ne, onda da se vrate lepo na popravni i da dobro pogledaju to šta su pisali - rekao je Vučić.

Foto: D. Milovanović

 


VUČIĆ: IMAM APSOLUTNO POVERENjE U SINIŠU MALOG

Predsednik Vučić odgovorio je na danas na tvrdnje Marinike Tepić i optužbe protiv ministra finansija Siniše Malog.

- Pojma nemam ni o čemu se radi. Zaista mislite da treba da komentarišem konferencije za novinare različitih političkih preletača, i onih koji su zaposleni u firmama koje finansiraju upravo takve medije, i koji su učestvovali u jednoj od najvećih pljački, a to je razaranje "Telekoma" od 2000. godine? Samo da bi stvarali različite medijske kompanije koje bi da pojedu i progutaju ceo region i unište državne firme. Ali reći ću vam ovo - imam apsolutno poverenje u Sinišu Malog, sećate se kampanje o 24 stana. Na kraju se ispostavilo da su političari i mediji koji su o tome pričali lagali, i ja sam uveren da i ovaj put ne govore istinu - rekao je predsednik Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (52)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)