ČADEŽ: Srpski i grčki privrednici došli da naprave velike poslove, Expo 2027 velika šansa

Novosti online

12. 02. 2024. u 17:43

SRPSKO-GRČKI poslovni forum okupio je danas u Palati Srbija više od 360 srpskih i grčkih biznismena iz oko 160 kompanija različitih sektora privrede, od energetike i infrastrukture, preko IT i finansija do turizma i cirkularne ekonomije.

ЧАДЕЖ: Српски и грчки привредници дошли да направе велике послове, Expo 2027 велика шанса

Foto PKS Boban Ristić

Po rečima Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije (PKS), privrednici su došli da naprave velike poslove i učestvuju u projektima kao što su "Skok u budućnost" i "Belgrade Expo 2027". Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Grčke Kirijakos Micotakis poručuju privrednicima da računaju na još snažniju podršku jačanju privrednih veza i ekonomske saradnje u konkretnim sektorima. 

Foto PKS Boban Ristić

Tekst potpisa

Predsednik Vučić istakao je na otvaranju foruma da su grčke kompanije dobrodošle u Srbiju i pozvao grčke finansijske institucije, a posebno banke, da ponovo pokažu interes za srpsko tržište.

Foto PKS Boban Ristić

Sa Grčkom nas povezuju emocije i istinsko prijateljstvo, Srbi vole Grčku, a u našim odnosima u budućnosti zajednički može da se uradi mnogo toga, cilj je da naša razmena dostigne tri milijarde evra, istakao je predsednik Srbije. 

"Srbija ima ambiciozne privredne planove koje želi da ostvari do 2027. godine i uveren sam da će grčke kompanije postati deo uspeha koji će srpska privreda ostvariti", rekao  je Micotakis obraćajući se učesnicima foruma.

"Naše prisustvo dokaz je da je prijateljstvo Srbije i Grčke čvrsto ukorenjeno i da imamo priliku da napravimo veliki skok u našim ekonomskim odnosima. Robna razmena naše dve zemlje je 750 miliona evra, a možemo i mnogo bolje", ocenio je grčki premijer.

Foto PKS Boban Ristić

Siniša Mali, potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija predstavio je "Belgrade Expo 2027" ističući da je to najveća razvojna šansa za našu zemlju. 

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Kostas Fragojanis podseća da između Srbije i Grčke već postoje tradicionalno jake veze i da su današnji susreti organizovani sa ciljem da se nastavi i ojača saradnja dveju zemalja na pripremama za specijalizovanu izložbu 2027. godine u Beogradu.

Foto PKS Boban Ristić

Podseća da je u Srbiji aktivno 250 kompanija iz Grčke koje zapošljavaju preko 1.000 ljudi.

Ministri u Vladi Srbije - energetike, infrastrukture, trgovine i poljoprivrede, Dubravka Đedović Handanović, Goran Vesić, Tomislav Momirović i Jelena Tanasković, grčkim i srpskim privrednicima predstavili su razvojne projekte u svojim oblastima, kao i mogućnosti za zajedničke poduhvate dve poslovne zajednice. 

Nakon poslovnog foruma održani su bilateralni sastanci grčkih i srpskih privrednika. 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu januar - decembar 2023. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Grčkom iznosila je 792,3 miliona evra. U posmatranom periodu izvoz je iznosio 299 miliona evra i beleži povećanje od 5,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Uvoz je iznosio 493,3 miliona evra i beleži smanjenje od 2,4 odsto, a pokrivenost uvoza izvozom je 60,6 odsto.

Foto PKS Boban Ristić

SARADNjA U SVIM OBLASTIMA

Ukazujući na konsolidaciju grčke i uzlet srpske ekonomije, Čadež naglašava da se mnogo toga pozitivnog dešava u grčko-srpskim poslovnim odnosima i da firme mogu da sarađuju u svim oblastima, od logistike, građevine, infrastrukture, do Zelene agende i cirkularne ekonomije. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (28)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024