POZIV POSLODAVCIMA ZA DUALNO OBRAZOVANJE: Pet novih profila u sledećoj školskoj godini biće uspostavljeno na zahtev privrede

J. Su. - S. B.

02. 01. 2021. u 10:38

PRIVREDNA komora Srbije pozvala je poslodavce da se u narednoj školskoj godini uključe u sistem dualnog obrazovanja i do 31. januara 2021. dostave Izjavu o spremnosti. Više od 4.000 učenika u Srbiji završilo je školovanje po dualnom modelu obrazovanja.

ПОЗИВ ПОСЛОДАВЦИМА ЗА ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ: Пет нових профила у следећој школској години биће успостављено на захтев привреде

Arhiva

Od sledeće, 2021/2022. školske godine, za realizaciju po dualnom modelu u ponudi će biti pet novih obrazovnih profila uvedenih na inicijativu privrede - tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera, obućar, trgovinski tehničar, stolar i tehničar štampe.

PKS je pokrenula specijalizovani veb-portal http://portal.dualnoobrazovanje.rs/, na kojem zainteresovani poslodavci mogu napraviti profil i na jednostavan način, u tri koraka, podneti prijavu za uključivanje u sistem dualnog obrazovanja.

Dualni sistem je model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru kog se znanje stiče u školi i kompaniji. U zavisnosti od obrazovnog profila za koji se učenik opredeli, on već u prvom razredu može početi sa realizacijom učenja kroz rad u kompanijama. Učenjem kroz rad učenici usvajaju praktična i primenljiva znanja u realnom radnom okruženju, u kompaniji.

Prilikom prijavljivanja, poslodavci podnose izjavu o spremnosti za uključivanje u dualno obrazovanje i zahtev za akreditaciju. Prateću dokumentaciju za akreditaciju poslodavci dostavljaju najkasnije 10 dana od datuma podnošenja izjave i zahteva, elektronskim putem na mejl: obrazovanje@pks.rs ili na adresu Privredne komore Srbije, Resavska 13-15, Beograd. Više informacija poslodavci mogu dobiti na internet-stranicama https://pks.rs/ i https://dualnoobrazovanje.rs/.

Konačnu odluku o odobrenim odeljenjima po dualnom modelu obrazovanja Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneće objavljivanjem Konkursa za upis učenika u srednje škole, koji se očekuje krajem marta 2021. godine. Privredna komora Srbije inicirala je uvođenje dualnog modela obrazovanja u sistem srednjeg stručnog obrazovanja pre više od pet godina.

PO ZNANjE U 900 KOMPANIJA

U tekućoj školskoj godini oko 6.900 srednjoškolaca učenje kroz rad realizuje u skoro 900 kompanija, za jedan od 47 obrazovnih profila. Do sada je više od 4.000 učenika u Srbiji završilo školovanje po dualnom modelu obrazovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)