SVETSKA EKONOMIJA NA KOLENIMA: MMF upozorava sa kakvom prognozom se susrećemo

Novosti onlajn

10. 04. 2023. u 12:14

DOK se čeka na izveštaj MMF-a o svetskoj ekonomskoj prognozi, koji bi trebalo da bude objavljen 11. aprila, izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva upozorila je da će se svetska ekonomija u narednih pet godina suočiti sa najslabijim periodom rasta od 1990. godine.

СВЕТСКА ЕКОНОМИЈА НА КОЛЕНИМА: ММФ упозорава са каквом прогнозом се сусрећемо

Foto: Shutterstock

Ozbiljno usporavanje globalne ekonomije izazvano je problemima koji su posledica pandemije kovida-19, političkih napetosti i sukoba u Ukrajini.

Usporavanje bi trebalo da se nastavi i tokom 2023. i moglo bi da potraje narednih pet godina, istakla je Georgieva.

Globalni BDP će rasti za oko tri odsto u narednih pet godina, u poređenju sa prosekom od 3,8 odsto koje smo imali u poslednjih 20 godina, što predstavlja najgori ekonomski učinak od 1990. godine.

MMF očekuje da će se globalni BDP ove godine povećati za manje od tri odsto, što je u skladu sa januarskom projekcijom od 2,9 odsto.

Prošle godine, globalni rast se skoro prepolovio, skliznuvši sa 6,1 odsto na 3,4 odsto, rekla je ona.

Procene su da će oko 90 odsto naprednih ekonomija doživeti pad stope rasta ove godine, upozorila je šefica MMF-a, pre svega usled viših kamatnih stopa u SAD i evrozoni.

- Sa rastućim geopolitičkim tenzijama, uz inflaciju koja je i dalje visoka, oporavak je gotovo nemoguć, a to šteti najugroženijim grupama i zemljama - rekla je Georgieva.

Šefica MMF-a pozvala je vlade da preduzmu mere za povećanje globalne produktivnosti.

Prema njenim rečima, rastuća inflacija sa kojom se suočava većina bogatih zemalja sveta primoraće centralne banke da nastave sa povećanjem kamatnih stopa, stvarajući dodatni pritisak na bankarsku industriju.

Ona je pozvala svetsku zajednicu da "bude budna i agilnija nego ikad", jer će se regulatori vrlo moguće suočiti sa komplikovanijim izborom kako bi zaštitili finansijski sektor usred uporne inflacije i izazova u bankarskom sistemu.

BONUS VIDEO: Siniša Mali - Srbija je na sigurnom putu

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!