SUŠA NAPRAVILA OZBILJNE PROBLEME: Argentina nastoji da ponovo revidira ugovor sa MMF?

Tanjug

15. 04. 2023. u 21:46

ARGENTINA će nastojati da izvrši reviziju ugovora sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) vrednim 44 milijarde dolara, zbog očekivanja da će rekordna suša dovesti do recesije, saopštio je danas neimenovani zvaničnik Ministarstva ekonomije te zemlje.

СУША НАПРАВИЛА ОЗБИЉНЕ ПРОБЛЕМЕ: Аргентина настоји да поново ревидира уговор са ММФ?

Foto Shutterstock

On je dodao da su ''sve opcije na stolu'', ali nije dao više detalja, preneo je Blumberg.

Ministar ekonomije Serđo Masa sastao se u petak sa prvom zamenicom generalnog direktora MMF-a Gitom Gopinat kako bi razgovarali o ekonomskim posledicama najgore suše u Argentini do sada, dodaje američka agencija.

Do nastojanja o ponovnoj preradi ugovora došlo je manje od dve sedmice nakon što je MMF promenio ključni cilj ugovora po treći put otkako je sporazum stupio na snagu pre godinu dana.

Tokom poslednje revizije, zvaničnici MMF-a i Argentine dogovorili su se o smanjenju nivoa neto akumulacije rezervi, odnosno zaliha gotovine. Ranije ove sedmice, MMF je smanjio svoju prognozu rasta za Argentinu na 0,2 odsto BDP-a sa 2 odsto, dok privatni ekonomisti u Buenos Ajresu predviđaju smanjenje od 4 odsto, navodi Blumberg.

Vladini podaci objavljeni u petak pokazuju da su cene porasle za 104 odsto u martu u odnosu na pre godinu dana, dok ekonomisti ''Džej Pi Morgana'' sada predviđaju inflaciju od 130 odsto do kraja ove godine. Ranije je objavljena projekcija da usled ekonomske krize i inflacije veće od 100 odsto, oko 40 odsto građana Argentine živi u siromaštvu.

Pored toga, procenjuje se da je siromaštvo, koje je smanjeno zahvaljujući državnoj pomoći tokom pandemije kovida 19, na kraju prošle godine ponovo poraslo na skoro 40 odsto, sa 36,5 odsto koliko je bilo u prvoj polovini prošle godine.

Vladine donacije i subvencije su smanjile nivo ekstremnog siromaštva, ali je upitno koliko dugo država može da nastavi sa subvencijama, dok pokušava da preokrene dubok fiskalni deficit i smanji potrošnju, u uslovima nestašice dolara, i kada je suša pogodila poljoprivredni sektor, dodaje Blumberg.

BONUS VIDEO: NIJE ZA SVAKOG: Pogledajte kako izgleda masaža sa zmijama na Filipinima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)