GRAĐEVINI SVE VEĆI KOLAČ: Otvoren 47. Međunarodni sajam građevinarstva

S. B.

24. 04. 2023. u 14:55

ZNAČAJ građevinartsva za privrdu Srbije sve veći iz godine u godinu. Učešće ove grane u bruto domaćem proizvodu dostigao je lane 6,4 odsto. Samo godinu pre je u njemu je šest odsto ukupne proizvodnje u Srbiji. Zato i ne čudi veliko inetersovanje firmi i posetilaca za 47. Mešunarodni sajma građevinarstva. Otvore je na Beogrdaskom sajmu i traje do 27. aprila.

ГРАЂЕВИНИ СВЕ ВЕЋИ КОЛАЧ: Отворен 47. Међународни сајам грађевинарства

Foto N. Skenderija

Smotru je otvorio ministar građevinarstva Goran Vesić. U šest hala i na otvorenom prostoru predstavljaju se svi segmenti građevinske industrije i najuspešniji predstavnici iz svih oblasti građevinarstva. Predstavljaju se novi trendovi i tehnologije - od istraživanja terena i projektovanja, preko izgradnje i održavanja objekata u visokogradnji, niskogradnji i hidrogradnji, kao i novitete IT tehnologije.

- U 2013. godini ukupna vrednost građevinskih radova u Srbije bila je 1,6 milijardi evra, da bi u 2022. godini iznosila 4,4 milijarde evra - rekao je Vesić. - Vreme u kome se nalazimo je za sektor građevinarstva dosta izazovno. U gotovo svim zemljama Evrope beleži se pad kada je u pitanju građevinska industrija. Mi smo tokom prošle godine imali pad u građevinarstvu za oko 11 odsto, a Vlada Srbije je analizirala razloge zbog čega se to dogodilo, i u skladu sam tim smo u ovoj godini preduzeli određene mere. Zbog toga smo doneli odluku da vrednost investicija koje finansira Srbija bude 3,6 milijardi evra. Vrlo su mi jasni problemi sa kojima se suočavaju investitori. Trudili smo se da izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji koji je u završnoj fazi rešimo veći deo problema. Informacije o lokaciji smo prebacili kao mogućnost izdavanja od strane notara. Obezbedili smo da uslovi komunalnih kuća koje se izdaju u procesu izdavanja građevinske dozvole nakon jednog izdavanja važe do kraja postupka - što je bio jedan od razloga usporavanja građevinskih dozvola.

Uvedeni su sertifikati zelene gradnje za sve javne objekte i sve objekte preko 10.000 metara kvadratnih, kao i obaveznost energetskih pasoša za sve nove objekte.

HORTIKULTURA

UZ smotru građevinasrtva održava se i Sajam hortikulture. Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milica Đurđević je rekla da je ovo 15. godina kako je Ministarstvo poljoprivrede pokrovitelj ovog sajma.

- Ovo je pravo mesto i prilika da se predstave proizvođači iz različitih oblasti proizvođači hortikulture najednom mestu - poručila je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)