SPASAVAJ ŠTA MOŽEŠ: SAD pokušavaju da reše krah ekonomije

Novosti Onlajn

28. 04. 2023. u 09:37

AMERIČKI zvaničnici pokrenuli su hitne razgovore za spasavanje "Prve republičke banke" jer pregovori privatnog sektora još uvek nisu urodili plodom, prenosi Rojters pozivajući se na tri izvora upoznata sa situacijom.

СПАСАВАЈ ШТА МОЖЕШ: САД покушавају да реше крах економије

Foto Arhiva

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC), Ministarstvo finansija i Federalne rezerve su među državnim organima koji su poslednjih dana počeli da organizuju sastanke sa finansijskim kompanijama o spasavanju problematičnog zajmodavca, rekli su izvori.

Učešće vlade pomaže da se za pregovarački sto dovede više strana, uključujući banke i privatne kompanije za kapital, dodao je jedan od izvora.

Nejasno je da li američka vlada razmatra učešće u pregovorima privatnog sektora o spasavanju "Prve republičke", ali je angažman vlade ohrabrio rukovodstvo banke koja pokušava da sklopi sporazum kojim bi se izbeglo preuzimanje od strane američkih regulatora, rekao je jedan od izvora.

"Prva republička banka" postala je epicentar američke regionalne bankarske krize u martu nakon što su bogati klijenti koji su podstakli njen vrtoglavi rast počeli da povlače depozite i ostavili banku u nevolji.

Banke sa Volstrita pokušavaju da pronađu rešenje za "Prvu republičku" otkako je sredinom marta 11 najvećih američkih kreditora deponovalo 30 milijardi dolara u nju kako bi zaustavili regionalnu bankarsku krizu koja je dovela do propasti "Silikon veli banke" i "Signačur banke".

Izvlačenje banke iz problema postalo je još hitnije početkom sedmice kada je "Prva republička banka" saopštila da su u prvom kvartalu ostali bez 100 milijardi dolara depozita. Iako je banka rekla da su se njeni depoziti stabilizovali, otkrila je da gubi novac jer je morala da zameni povučene depozite.

Američki zvaničnici smatraju da je ugovor u privatnom sektoru poželjniji nego da "Prva republička" padne u stečaj, navela su dva izvora.

Ali mnoge od predloženih opcija - uključujući prodaju imovine ili stvaranje "loše banke" koja bi izolovala sredstva ispod tržišne cene - do sada nisu uspele da donesu dogovor, dodaju izvori.

Svako rešenje moralo bi da ima pokriće za gubitke koje bi "Prva republička" ili potencijalni kupac imali ako bi došlo do transakcije. Ovi gubici bi proizašli iz kreditne knjige "Prve republičke" i portfelja sa fiksnim prihodima, čija bi imovina sa niskim prinosom bila umanjena kako bi se objasnilo povećanje kamatnih stopa.

BONUS VIDEO: SRPSKA ZASTAVA U CENTRU NjUJORKA - U čast naše zemlje biće 50 reklama na velikom ekranu

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!