MINISTARKA TANASKOVIĆ U IVANJICI: Nastavljamo pregovore sa primarnim proizvođačima maline

Novosti online

22. 06. 2023. u 20:12

MINISTARKA poljoprivrede Jelena Tanasković danas se u Ivanjici sastala sa proizvođačima maline iz ivanjičkog kraja kako bi razgovarala o trenutno najaktuelnijoj temi - ceni maline čija je berba već krenula u ovom kraju.

МИНИСТАРКА ТАНАСКОВИЋ У ИВАЊИЦИ: Настављамо преговоре са примарним произвођачима малине

Foto: Novosti

Razgovoru su prisustvovali i predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović i predsednik Asocijacije malinara Dobrivoje Radović.

- Država je do sada mnogo pomogla malinarima i nastavićemo i dalje da pomažemo. Pored moratorijuma na prošlogodišnje kredite, država je omogućila i nove kredite za male i srednje hladnjače koje su ostale dužne primarnim proizvođačima, kako bi izmirile dugovanja. I mislim da je to jako dobar start za novu otkupnu sezonu - istakla je ministarka. 

Glavna tema sastanka bila je cena koja se pojavila na tržištu i kako ministarka ističe to je samo početna cena.

Foto: Novosti

- Prva akontna cena  koja se pojavila na tržištu je 200 dinara i to je početak. U ovom trenutku strahujem da li će biti dovoljno maline i da li će ona biti odgovarajućeg kvaliteta zbog obilnih padavina koje su bile i mislim da je to mnogo veći problem. Država je procenila neprodatu količinu maline na 300 dinara po kilogramu i to je cena robe koja će biti data u zalogu banci za kredit koji je obezbeđen preko Poštanske štedionice - dodala je resorna ministarka.

Kako ministarka Tanasković ističe zaštita primarnog proizvođača je prioritet države Srbije.

- Ono što je jako bitno jeste da primarni proizvođač dobije prvo ono što je prošle godine prodao, a na kraju krajeva mora i ove godine da bude zadovoljan, ne sme na njega da se svali gubitak hladnjačara iz prethodnog perioda. To je ono što je bitno i što jeste poruka države, moramo da štitimo primarnog proizvođača, ne smemo da dozvolimo da poljoprivrednik kaže da više neće da se bavi proizvodnjom maline zato što iz godine u godinu nema sigurnost - istakla je Tanaskovićeva.

Ministarka je poručila ovom prilikom primarnim proizvođačima da se ne zaleću i da moraju imati papir i ulaznu dokumentaciju za svaku prodaju.

- Ići će kontrole, vrlo ćemo strogo pratiti i kontrolisati tokove novca, moramo da uvedemo u legalne tokove otkup svog voća i generalno cele poljoprivrede - rekla je Tanaskovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)