REŠAVAJU PAPIR KOJI NEDOSTAJE: Inicijativa RGZ i javnih izvršitelja

S. B.

07. 07. 2023. u 16:04

REPUBLIČKI geodetski zavod i Komora javnih izvršitelja pripremaju predlog izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Novine u ovom propisu omogućile bi javnim izvršiteljima da pomognu građanima i firmama u rešavanju problema stare i nepotpune dokumentacije, zbog čega nisu u mogućnosti da upišu nekretnine u katastar. Nacrt izmena i dopuna zakona uskoro će biti dostavljen Ministarstvu pravde.

РЕШАВАЈУ ПАПИР КОЈИ НЕДОСТАЈЕ: Иницијатива РГЗ и јавних извршитеља

Foto V. Danilov

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković i predsednik Komore javnih izvršitelja Bojan Kostić su ocenili da problem nepotpune dokumentacije guši ceo lanac institucija koje građani moraju da prođu u postupku upisa u katastar.

- Izmenama Zakona koje pripremamo dajemo mogućnost kolegama izvršiteljima da utvrđuju verodostojnost dokumentacije i pomognu građanima u celom procesu - rekao je Drašković. - Na taj način ćemo ubrzati celu proceduru, a građani će u zakonskom roku svoju imovinu moći da upišu u katastar nepokretnosti.

Trenutno je stanje takvo da je neregulisano tržište nekretnina u Srbiji skoro jednako regulisanom. U Katastar nepokretnosti je upisano oko 4,9 miliona kuća i stanova, dok je u Registru neregulisanih objekata oko 4,8 miliona. U statusu neregulisanih su nepokretnosti zidane bez dozvole, ali i one koje iz različitih razloga, iako legalne, nisu uknjižene. Oko 2,8 miliona nekretnina je, kako su ranije objašnjavali u RGZ, podložno regulaciji. Imaju neku vrtu dokumentacije, ali je ona nedovoljna za upis. Treba je osnažiti. Ta dokumenta treba da se konvalidiraju.

I tu bi sada pomoć mogla da stigne od izvršitelja. Oni bi na terenu pokušali da nađu rešenje za ojačanje dokumentacije građana i firmi, kako bi ta nekretnina mogla da se uknjiži. Izvršitelj u praksi treba da reši problem "fali ti jedan papir". Na primer, ima porodica koje su nekada društveni stan otkupili od svoje bivše firme. To preduzeće već decenijama ne postoji i ne posluje, a da bi se stan ukljižio neophodna je potvrda da je stan isplaćen u celosti. Izvršitelj bi, shodno svojim ovlašćenima, izlaskom na teren, mogao da utvrdi da porodica u tom stanu stanuje decenijama, i posle pregleda dokumentacije bi mogao da donese rešenje kojim se potvrđuje da je stan u vlasništvu tih ljudi. Dokumentacija bi bila dopunjena tim rešenjem i tada bi upis nekretnine bio moguć.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)