SREĐIVANJE KLIMA PO PAPRENIM CENAMA: Majstori upozoravaju da bi to bio preskup poduhvat

S. B.

13. 07. 2023. u 16:40

GODINAMA urbanisti objavljuju rat klima-uređajima. Preciznije njihovim spoljnim jedinicima. Poslednjih najmanje deset godina, s vremena na vreme, neka uprava pokušava da ih preseli sa uličnih fasada. Do sada im nije pošlo za rukom. Istu nameru ima i Ministarstvo građevinarstva koje u Predlogu izmena i dopuna zakona o planiranju i izgradnji predviđa izmeštanje klimatizacije sa vidljivih delova zgrade. Struka, međutim, upozorava da bi takav poduhvat za građane Srbije bio preskup. Izvesno je da bi bio i u suprotnosti sa namerama da se radi više na energetskoj efikasnosti.

СРЕЂИВАЊЕ КЛИМА ПО ПАПРЕНИМ ЦЕНАМА: Мајстори упозоравају да би то био прескуп подухват

Foto P. Milošević

Izmene ovog propisa su još u skupštinskoj proceduri, a tretman klima-uređaja samo jedna od niza novina u njemu. Ministarstvo veruje da sa svojih fasada ove uređaje najpre treba da uklone vlasnici zgrada javne namene u zaštićenim zonama.

- Ovim članom propisano je i da su vlasnici zgrada javne namene koje se nalaze u granicama nepokretnih kulturnih dobara i njihovoj zaštićenoj okolini u obavezi da u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog Zakona sa uličnih fasada uklone sve spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju odnosno da ovi uređaji ne budu vidljivi - stoji u obraloženju Predloga zakona. - Vlasnici zgrada, odnosno posebnih delova objekata u granicama u granicama nepokretnih kulturnih dobara i njihovoj zaštićenoj okolini su u obavezi da iste uklone u roku od pet godina. Obaveza je vlasnika zgrada da van granica nepokretnih kulturnih dobara i njihove zaštićene okoline ukloni spoljne jedinice uređaja za klimatizaciju, u roku od deset godina.

Praksa, međutim, kaže da je ova ideja teško sprovodiva. Majstori u klima servisima, koji se decenijama bave ugradnjom ovih uređaja, kažu da poduhvat nije - nemoguć. Ali biđe - preskup. Cene nisu još formirane, jer to trenutno niko ne radi, ali zahteva velik rad i materijal.

- Fizički bi seldiba bila izvodljiva, ali to će biti papreno - kažu nam u jednom prestoničkom servisu. - Morale bi da se postave maske sa unutrašnje strane da se zaštite jedinice. To još niko ne radi, pa se ne zna precizno cena. Svakako bi zavisila od veličine i tipa uređaja. Uvek je načelo što manje inastalacija, da bi klima bila efikasnija. Sve duže od tri metra mora da se vakuumira. Efikasnost uređaja slabi i troši se više struje. U novogradnji je moguće postaviti klimu pre fasade, ali u starogradnji ona uvek ide na fasadu. Imate stanove bez lođa i terasa. Oni bi morali spoljne jedinice da postavljaju u hodnik ili svetlarnike. Kondenz vode mora da se sprovede. To bi bilo pitanje gde i kako. Ne može da curi u hodniku. Sve je to ogromna investicija.

Kazne

PREDLOG zakona predviđa i kazne. Od 50.000 do 100.000 dinara sledi vlasniku zgrade, firmi, ako u roku od dve, odnosno pet, odnosno deset godina sa uličnih fasada ne ukloni sve spoljne jedinice. Kazna od 25.000 do 50.000 preti vlasnicima građanima, a 50.000 dinara odgovornima u lokalnim samoupravama ako u propisanim rokovima ne donese opšti akt.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024