KADA DAJU PARE DA PROVERE I TROŠENJE: DRI kontrlisala javne nabavke gradova i opština

S. B.

19. 07. 2023. u 18:32

REVIZORI su kontrolisali da li gradovi i opštine nabavljaju dobra i usluge po svim propisma. Od 36 revidiranih subjekata, kod deset su utvrđene nepravilnosti u vezi sa istraživanjem i ispitivanjem tržišta, odnosno dokumentovanjem sprovedenih aktivnosti. Prema Zakonu o javnim nabavkama, procenjena vrednost predmeta javne nabavke mora da bude objektivna i zasnovana na sprovedenom istraživanju i analizi tržišta.

КАДА ДАЈУ ПАРЕ ДА ПРОВЕРЕ И ТРОШЕЊЕ: ДРИ контрлисала јавне набавке градова и општина

opština Smederevska Palanka

U 15 sprovedenih revizija na temu pravilnosti i efikasnosti planiranja javnih nabavki u jedinicama lokalne vlasti kod direktnih korisnika budžetskih sredstava, revizori su dali 131 preporuku. Dobar deo njih se tiče dela koji propisuje da je obavezan interni akt o javnim nabavkama kada se utvrđuju stvarne potrebe, takvih je 38 preporuka. Kroz 45 preporuka su skrenuli pažnju da je obavezno ispitivanje i istraživanje tržišta. Čak 48 preporuka ukazuje da je potrebno praćenje izvršenja ugovora o javnim nabavkama i evidentiranje i dokumentovanje svih tih aktivnosti.

- Jedinice lokalne vlasti pružaju usluge koje direktno utiču na kvalitet života svih građana Republike Srbije - ističe Državna revizorska institucija (DRI). - Da bi ove usluge bile kvalitetnije potrebno je povećati efikasnost u planiranju javnih nabavki kroz uključivanje svih aktera u realno, i u skladu sa prioritetima utvrđivanje potreba, uz istraživanje tržišta. Ovo će doprineti adekvatnom upravljanju i raspolaganju budžetskim sredstvima u toku godine i pravovremenom zadovoljavanju potreba. Prema podacima za 2019. i 2020. godinu, koje je objavila Kancelarija za javne nabavke, odnosno Uprava za javne nabavke, konstatovano je, između ostalog, nedovoljno istraživanje tržišta od strane naručilaca.

Gradovi i opštine, 14 od 15 revidiranih, planove javnih nabavki nisu sačinjavali na osnovu prethodno utvrđenih i iskazanih stvarnih potreba u postupku i na način kako je propisano internim aktima o javnim nabavkama. Isti subjekti revizije, u postupku planiranja javnih nabavki u pretežnom delu nisu koristili sve informacije koje se prikupljaju ispitivanjem i istraživanjem tržišta iz razloga što navedene radnje nisu sprovodili na pravilan i efikasan način uz poštovanje internih akata, niti su ih u potpunosti u pisanoj formi evidentirali i dokumentovali.

- Svi subjekti revizije, planove nabavki nisu realizovali blagovremeno i u planiranom obimu - napominju revizori. - Najčešći problem koji smo utvrdili u ovim revizijama je to što uprkos zakonskoj obavezi da se sve radnje u procesu planiranja javnih nabavki evidentiraju i dokumentuju, nijedna jedinica lokalne vlasti ih nije u potpunosti dokumentovala.

Bez kontrole

UZROK utvrđenih nepravilnosti nalazimo u činjenici odsustva kontrolnih mehanizama - stoji u izveštaju DRI. - Zatim u nedostatku kadrovskih kapaciteta i kontinuiteta onih koji se bave planiranjem javnih nabavki. Oni koji treba da učestvuju u planiranju smatraju da su javne nabavke domen poslova zaposlenih koji na tome rade i zbog toga ne postoji zainteresovanost da ispoštuju celokupnu proceduru koja je predviđena internim aktima, već su postupali na do tada ustaljen način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave