VUČIĆ NA KONFERENCIJI PROJEKTA LIID: Danas potpisan važan ugovor, najveći projekat koji je Kragujevac video (VIDEO)

Novosti online

21. 07. 2023. u 12:02 >> 12:38

UVODNA konferencija projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji, projekat LIID, održava se u Beogradu, a u njenom radu učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

ВУЧИЋ НА КОНФЕРЕНЦИЈИ ПРОЈЕКТА ЛИИД: Данас потписан важан уговор, највећи пројекат који је Крагујевац видео (ВИДЕО)

Foto: Instagram

Obraćanje predsednika Vučića

- Ovo je ogroman novac, on čak ide i do 30 posto opštinskog budžeta. Naši predstavnici lokalnih samouprava treba da pokažu znanje, posvećenost, želju, ali ćemo morati da pokažemo i veću ozbiljnost. I u apsolutnom iznosu dug lokalnih samouprava je mnogo manji u odnosu na 2012. godinu. Država je uložila ogroman novac u prečišćače otpadnih voda, milione evra, od kojih nismo imali ništa, jer nismo znali njima da upravljamo. Zato je važno da postoji kontrola i da komisija odredi kako će novac da se troši i na koje projekte. Milion puta sam molio da je bolje da skromnije opredelite budžetska sredstva, samo nemojte da zadužujete opštinu i da očekujete da vam država daje podršku za likvidnost. Niš je recimo značajno smanjio nivo svog duga u odnosu na druge gradove. O Leskovcu da ne govorim. Ovaj novac iskoristite na najbolji mogući način. Nemojte da tražite načine kako da time pokrivate nedostatak likvidnosti - rekao je Vučić.

- Mi moramo da se naučimo kako novac da trošimo. Danas smo potpisali jedan važan ugovor. To je najveći projekat koji je Kragujevac video u poslednjim decenijama. U pitanju je 265 miliona evra za 22 kilometra puta - istakao je predsednik Vučić.

"Značajna finansijska injekcija za opštine"

Predsednik je zahvalio Francuskoj agenciji za razvoj i Svetskoj banci na ogromnoj podršci i sredstavima koja će lokalnim samoupravama u Srbiji omogućiti da u narednom periodu konkurišu za različite projekte.

- Hvala ambasadoru Francuske za ogromnu podršku i pomoć. Hvala na želji da pomognete Republici Srbiji. Situacija nije jednostavna, to da znate vi iz lokalnih samouprava. Molim vas da pokažete ozbiljnost i odgovornost, ovo je veliki novac. Ovo će biti značajna finansijska injekcija za vaše opštine. Prionite na posao, predložite najbolje moguće projekte. Mi ćemo nastaviti da gledamo kako da vam i dalje pomažemo. Na vama je da pametno iskoristite taj novac - dodao je predsednik.

Vesić: 145 jedinica lokalne samouprave dobijaju sredstva

Prisutnima se obratio ministar Goran Vesić, koji je istakao da 145 jedinica lokalne samouprave dobijaju značajna sredstva za projekte koji će unaprediti život građana.

Vesić je rekao da predsednik Aleksandar Vučić i Vlada ulažu velike napore na izgradnji moderne i razvijene Srbije.

- Projekat LIID ukupne vrednosti od oko 300 miliona dolara još je jedan u nizu projekata koji pokazuju da Srbija krupnim koracima korača napred poštujući principe ravnomernog i održivog razvoja - rekao je Vesić. 

Potpisan Ugovor o izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca

Ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji Severne obilaznice oko Kragujevca potpisan je danas. Ugovor su potpisali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, v.d. direktora Putevi Srbije Zoran Drobnjak i direktor Srbijaautoput Zvonimir Marković.

Ukupna vrednost LIID projekta 265,2 miliona evra

Ukupna vrednost LIID projekta iznosi 265,2 miliona evra, a 145 jedinica lokalne samouprave će, u vidu granta, dakle bespovratno, dobiti sredstva koja će moći da iskoriste za razne projekte.

Reč je o projektima rehabilitacije i rekonstrukcije saobraćajne infrastrukture, izgradnju pešačkih prelaza, biciklističkih staza ili prostora za javni prevoz, povećanje otpornosti saobraćajne infrastrukture na klimatske promene, ozelenjavanje  javnih površina, razvoj sistema pametnih gradova i održive urbane mobilnosti, izradu planskih dokumenata i razvoj institucionalnih i kadrovskih kapaciteta jedinica lokalnih samouprava.

Realizacija projekta trajaće do 30. novembra 2028. godine.

Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (109)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)