DOMAĆINSTVA U SRBIJI NAUČILA DA ŠTEDE STRUJU: Šta nam pokazuju najnoviji podaci o utrošku električne energije i kako da štedimo više

Novosti online

27. 07. 2023. u 10:59

KAKO pokazuju najnoviji podaci - domaćinstva u Srbiji naučila su kako da uštede struju. Naime, u junu ove godine, blizu sedam odsto domaćinstava potrošilo je manje električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine.

ДОМАЋИНСТВА У СРБИЈИ НАУЧИЛА ДА ШТЕДЕ СТРУЈУ: Шта нам показују најновији подаци о утрошку електричне енергије и како да штедимо више

Foto: M. Anđela/Nenad Živanović/Igor Marinković

Šta pokazuje detaljna računica? 

U junu 2023. godine, 3.157.021 domaćinstava moglo je da ostvari smanjenje električne energije. U pitanju su kupci struje koji su bili aktivni i u junu 2022. i u junu 2023. godine, pa ih je bilo moguće uporediti.

Prema saznanjima "Novosti", od pomenutog broja domaćinstava koja su mogla da ostvare uštedu električne energije u junu 2023. godine u odnosu na jun 2022. - ukupno 1.267.193 domaćinstava, odnosno 40,14%, ostvarilo je smanjenje potrošnje veće od 5% i to:

  • 18,83% domaćinstava bi ostvarilo popust 15%, 
  • 7,68% bi ostvarilo popust 20% i 
  • 13,63% domaćinstava bi ostvarilo popust 30%.

Najnoviji podaci, dakle, pokazuju nam da su domaćinstva u Srbiji u junu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle, smanjila utrošak električne energije za 6,53%, odnosno za 59.031.624 kilovat/sati. 

Foto D. Dozet

Država ulaže 320 miliona evra u jačanje distributivne mreže

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je gostujući u jutarnjem programu televizije Pink da se snabdevanje električnom energijom stabilizovalo nakon prekida izazvanih vremenskim nepogodama poslednjih dana. Kako je istakla, država ulaže 320 miliona evra u jačanje distributivne mreže.

 - Nevreme koje smo imali prethodnih dana u određenim delovima Srbije izazvalo je prekide u snabdevanju električnom energijom, najviše u Vojvodini. Hvala građanima na strpljenju kao i svim ekipama Elektrodistribucije koje su otklonile prekide i omogućile stabilno snabdevanje. Imali smo velike probleme u evidentiranju mesta na kojim je mreža pokidana. Započeli smo nove velike investicije u distributivnu mrežu u koju ulažemo 320 miliona evra kako bismo je ojačali, automatizovali i zamenili transformatore i stara brojila. Na taj način ćemo smanjiti gubitke i lakše evidentirati buduće prekide. Veoma smo zahvalni svim javnim preduzećima koja su pomogla našoj Elektrodistribuciji u saniranju posledica vremenskih nepogoda, kao i privatnim kompanijama koje su pomogle sa opremom i ljudstvom - rekla je Đedovićeva.

Predlog pred Skupštinom

U Narodnoj skupštini se nalazi predlog zakona o garanciji Republike Srbije za finansiranje Elektrodistribucije koji je veoma važan i čije će usvajanje omogućiti zamenu starih drvenih bandera koje usled nevremena stvaraju prekide u napajanju. 

Ona je ukazala da se posle mnogo godina sprovode dugo očekivane reforme u energetskom sektoru i da očekuje da će Narodna skupština usvojiti predlog izmena i dopuna Zakona o energetici.

- Započeli smo dugo očekivane reforme u energetskom sektoru promenom pravne forme EPS-a, izmenama i dopunama Zakona o OIE dok se u skupštini nalaze izmene i dopune Zakona o energetici kojim unapređujemo upravljanje u našim energetskim preduzećima pre svega Elektromrezi Srbije i Transportgasu. Tim izmenama usaglašavamo naše zakonodavstvo sa propisima Evropske unije i razdvajamo upravljanje nad EMS-om i Transportgasom kako bi se konačno sertifikovali od strane AERS-a i evropskih regulatornih agencija. Ovim predlogom koji je u Skupštini, vrši se potpuno upravljačko razdvajanje tako što EPS i Srbijagas ostaju u nadležnosti Ministarstva rudarstva i energetike, a time i Vlade, dok EMS i Transportgas prelaze u nadležnost Republičke komisije za energetske mreže, nezavisnog državnog organa koji se osniva ovim zakonom i čije je osnivanje i kontrola rada u nadležnosti Narodne skupštine koja će imenovati članove i predsednika ove komisije, usvajati strategiju, programe poslovanja i godišnji izveštaj. Time rešavamo dugogodišnji problem koji je opterećivao rad ova dva važna energetska subjekta i potvrđujemo da su domaća tržišta električne energije i prirodnog gasa harmonizovana sa tržištima u Evropi. Odlučni smo da nastavimo sa transformacijom energetskog sektora, popravljanjem upravljanja u energetskim preduzećima i  razvijanjem talenata - rekla je ministarka.

Važni projekti na uređenju energetske efikasnosti - ugovor sa 131 lokalnom samoupravom

Ministarka Đedović je podsetila i da su prošle nedelje potpisani ugovori sa 131 lokalnom samoupravom kojima će se nastaviti projekat subvencionisanja radova na unapređenju energetske efikasnosti u domaćinstvima i da se prvi javni pozivi za građane očekuju u avgustu i septembru.

- Država nastavlja sa sprovođenjem programa subvencionisanja građana koji dobijaju bespovratna sredstva kako bi unapredili energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima. Prošle nedelje Ministarstvo rudarstva i energetike je potpisalo ugovore sa 131 lokalnom samoupravom koja se prijavila na javni poziv i zajedno smo obezbedili milijardu i 800 miliona dinara. To je deo ukupnog programa vrednog 50 miliona dolara.

Foto: Printscreen/Pink

Kako je istakla, građani će prvi put moći da dobiju subvencije i do 65 odsto iznosa investicije, ako se prijave za više mera energetske efikasnosti. Rezultati su veoma brzi i vidljivi. 

- Već za nekoliko meseci građani će moći da saniraju svoje domove, ostvare značajne uštede u potrošnji električne energije i niže račune. Prve javne pozive za građane u lokalnim samoupravama očekujem već od avgusta i novina je mogućnost prijavljivanja tokom cele godine“, rekla je ministarka. Ona se zahvalila građanima što se ponašaju odgovorno zbog ostvarenih ušteda električne energije u junu mesecu. U junu je blizu sedam odsto domaćinstava potrošilo manje električne energije u odnosu na isti mesec prethodne godine - rekla je ministarka.

Do danas je 20.000 domaćinstava dobilo subvencije čime su ostvarene uštede ekvivalentne proizvodnji godišnje toplotne energije gradske toplane u Nišu, dok će u novom programu učestvovati 50.000 domaćinstava. 

Kako da uštedimo struju?

Benefiti uštede struje dvostruki su - ono što ćemo najpre primetiti, i zbog čega se svakako i opredeljujemo na štednju električne energije jeste razlika u našem novčaniku. Štedeći struju, štedimo i novac. Sa druge strane, tu je nimalo manje važna energetska efikasnost i problem zaštite životne sredine. 

Stručnjaci zato savetuju potrošačima da uz pomoć mnogo malih ušteda struje dođu do veće uštede novca. U domaćinstvu svakodnevno koristimo mnogobrojne uređaje, na kojima je, uz racionalnu i plansku upotrebu, moguće uštedeti određenu količinu električne energije. 

Od sijalica do bojlera kao najvećeg potrošača u domaćinstvu, sve se računa, i u svemu možete napraviti jednu malu, ali značajnu uštedu. 

Ovo su neki praktični saveti koji će vam pomoći u uštedi struje: 

1. Led sijalice umesto običnih

LED sijalice su možda manje povoljne od običnih, ali njihova ugradnja se itekako isplati. Zamena svih sijalica odjednom je veliki trošak za većinu domaćinstava, pa je savet postepena zamena. Odaberite dve sijalice u kući koje su najduže tokom dana upaljene i njih prve zamenite, pa nastavite zamenu kroz, na primer, mesec dana. Celokupnu zamenu rasvete u kući prilagodite svom budžetu. LED sijalice ne pregorevaju često i traju čak do 25.000 sati. Kada se klasična sijalica od 100 vati, koja u toku 24 časa gori pet ili šest sati, zameni LED sijalicom, ušteda je ogromna.

2. Ako se grejete na struju, proverita kvalitet stolarije

Gubici toplote zbog loše stolarije mogu da se redukuju za 95 procenata uz samo malo ulaganja. Proverite, s prvim hladnim danima, prislanjanjem ruke uz spojeve i ivice da li u sobu ulazi hladan vazduh. Ako je tako kupite dihtung trake i nalepite po ivicama. Obratite pažnju, mesto gde pod rukom osećate hladan vazduh ne mora da bude mesto gde on i ulaz. Proverite koliki su zazori između prozora i rama. Ako su veći od tri milimetra, može da posluži i gumena traka, a ako su manji, bolje rešenje je mekanija sunđer traka, koja neće onemogućiti zatvaranje prozora.

3. Najveći potrošač - bojler

Osnovna preporuka je da se bojler uključuje noću kada je jeftina struja. Naravno, to nije uvek moguće. Ako u domaćinstvu živi porodica sa više članova, jedan bojler tople vode najčešće nije dovoljan za 24 sata. Ušteda ipak može da se ostvari tako što ga u toku popodneva isključite. Uključite ga kada sat otkuca početak jeftine struje.

4. Stara bela tehnika provereno troši više električne energije od novijih uređaja

To se najviše odnosi na stare frižidere, pogotovo ako su im ispucale i popustile gume za dihtovanje vrata. Proverite da li je vaš frižider uključen na maksimum. Obično je tako, a to uglavnom nije potrebno.

Foto: Profimedia

5. Mobilni telefoni, tableti, laptopovi

Telefon punite kada je jeftina struja. Punjač ne treba da bude uvek uključen - čak i kada telefon ili laptop nisu povezani na punjač, on troši određenu količinu električne energije.

6. Mašina za sudove pametna investicija

Savremene mašine za sudove su ekonomičnije od ručnog pranja, a poseduju i tajmer za odgođeno uključivanje po početku jeftine tarife. Utrošak električne energije za pranje sudova u većem domaćinstvu može da bude jednak rati za novu mašinu za sudove ako je kupite na 12 rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)