ŽENSKI MALI BIZNIS OD FRIZERSKIH SALONA DO KONSULTATNSKIH AGENCIJA: Vlada dodeljuje preduzetnicama 600 miliona

E.B.Talijan

07. 08. 2023. u 16:38

DRŽAVA je ove godine za podsticanje ženskog preduzetništva opredelila 600 miliona dinara bespovratnih sredstava, što je šest puta više nego ranije. Preduzetnice mogu da ostvare pravo na iznos od 40 do 50 odsto vrednosti ulaganja, dok će se preostali deo investicije finansirati iz povoljnih kredita Fonda za razvoj.

ЖЕНСКИ МАЛИ БИЗНИС ОД ФРИЗЕРСКИХ САЛОНА ДО КОНСУЛТАТНСКИХ АГЕНЦИЈА:   Влада додељује предузетницама 600 милиона

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

Vlada je prošle nedelje usvojila Uredbu o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žensko preduzetništvo u 2023. godini, sa ciljem jačanja ženskog preduzetništva, povećanja broja privrednika i daljeg podsticanja zapošljavanja.

Prema dostupnim podacima, u vlasništvu žena je oko 35 odsto kompanija, a cilj je da ih bude još više. Privredna komora Srbije pozdravlja odluku Vlade i smatra da su solidna sredstva izdvojena za podršku ženskom preduzetništvu. Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize u PKS, Bojan Stanić, navodi da preduzetnice pokreću biznise u brojnim delatnostima, od jednostavnih do kompleksnih, i da rukovode firmama koje se bave i pružanjem usluga i prozvodnjom.

- To su poslovi u oblasti nege i lepote, poput frizerskih i kozmetičkih salona, pa do pružanja marketiških i konsultantskih usluga - navodi za "Novosti" Stanić. - Takođe, žene u manjim gradovima pokreću porodičnu proizvodnju i rukovode tim firmama.

On ističe da PKS podržava grupe privrednika koje su osetljive na pogoršane uslove poslovanja, poput ženskog, socijalnog i preduzetništva mladih i da ima posebne timove koji se bave tim oblastima.

Država je prepoznala žensko preduzetništvo kao razvojnu šansu. Programi za finansiranje posebno preduzetnica počeli su 2021. godine. Ministar finansija Siniša Mali, koji po ovlašćenju predsednice Vlade obavlja funkciju ministra privrede do izbora novog, ističe da će se u ovoj godini odobravati veći iznos bespovratnih sredstava nego u prethodne dve godine, što će biti još jači podsticaj ženama da pokrenu svoje poslovanje i uticaće na dalje smanjenje njihove nezaposlenosti. Kroz program koji je usvojen prošle nedelje biće, kako navodi, podržane sve preduzetnice bez obzira na godinu osnivanja njihovih biznisa.

- Omogućava im se da dođu do finansijskih sredstava za poslovanje pod povoljnim uslovima - kaže Mali. - Na taj način se dalje poboljšava položaj žena na tržištu rada, jača njihov preduzetnički duh i one se ekonomski osnažuju.

On ističe da Vlada na ovaj način želi da pruži sistemsku podršku ženskom preduzetništvu, kako bi žene nastavile razvoj svog poslovanja, čime će se podstaći i jačanje malih i srednjih preduzeća, koja su kičma razvoja naše privrede.

Rezultati nedavno objavljene studije pokazuju da je u proteklih 10 godina žensko preduzetništvo u Srbiji napredovalo. Profil preduzetnice danas izgleda ovako - ima nešto manje od 45 godina, fakultetski je obrazovana i sa profesionalnim iskustvom. Nekada su se odlučivale za pokretanje biznisa jer je to bio jedini način da se zaposle, a sada zato što imaju želju za osamostaljivanjem, ostvarivanjem neke ideje, uvećanjem profita. One kao probleme u posloavanju navode pronalaženje radne snage i teško nošenje sa monopolima.

Studija pokazuje da opstanak ženskih preduzeća nije posebno dug i na to bi trebalo obratiti pažlju u narednom periodu.

Podsetimo, 1. avgusta je stupio na snagu izmenjeni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom, a novine su usmerene na podršku majkama i preduzetnicama, čija su prava kad je u pitanju porodiljsko odsustvo sada izjednačena sa pravama majki koje su u radnom odnosu.

NOVAC ZA MAŠINE, RAČUNARE...

SREDSTVA opredeljena posebnim pogramom za podsticanje ženskog preduzetništva namenjena su za kupovinu mašina, opreme, alata, novih računara i softvera, vozila za prevoz sopstvenih proizvoda, repromaterijala i sirovina i drugih transportnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i pružanje usluga, novih ili polovnih, ne starijih od pet godina. Takođe, mogu se koristiti i za tekuće održavanje, adaptaciju poslovnog ili proizvodnog prostora do iznosa od milion dinara od ukupnih sredstava za investiranje. Osim toga, namenjena su i za kupovinu poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za operativne troškove, koji mogu da učestvuju najviše do 25 odsto u strukturi ukupnih ulaganja za koja se potražuju sredstva programa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti