NAJKRAĆI MORSKI PUT IZ EVROPE U AZIJU: „Gasprom“ prvi put poslao Severnim morskim putem tečni prirodni gas iz Baltičkog mora

Novosti onlajn

22. 08. 2023. u 12:42

RUSKA kompanija „Gasprom“ poslala je prvu partiju tečnog prirodnog gasa iz svog kompleksa u Baltičkom moru Severnim morskim putem, piše „Rojters“ pozivajući se na podatke američko-britanske kompanije „Refiniti“, koja se bavi prikupljanjem podataka o finansijskim tržištima.

НАЈКРАЋИ МОРСКИ ПУТ ИЗ ЕВРОПЕ У АЗИЈУ: „Гаспром“ први пут послао Северним морским путем течни природни гас из Балтичког мора

Foto TASS

Tanker „Veliki Novgorod“ je 14. avgusta natovaren tečnim prirodnim gasom u kompleksu „Portovaja“ u Baltičkom moru i krenuo je prema Severnom morskom putu. Trenutno se tanker nalazi u Barencovom moru. List navodi da još uvek nije određena konačna maršruta tankera.

Severni morski put je najkraći morski put iz Evrope u Aziju. Trase Severnog morskog puta se protežu u akvatorijama arktičkih mora i južnom delu Severnog ledenog okeana u granicama ekonomske zone Rusije u Arktiku. Prema državnim planovima Rusije, teretni saobraćaj Severnim morskim putem bi trebalo da poraste sa 34 miliona tona, koliki je bio 2022. godine, do 220 miliona tona do 2035. godine.

Ruske naftne kompanije u uslovima sankcija pokušavaju da sve češće koriste Severni morski put za isporuke nafte tipa „Urals“ iz baltičkih luka. Prema podacima lista „Komersant“, „Rosnjeft“ i „Gasprom njeft“ su po toj maršruti u julu i avgustu poslali tri tereta sa naftom iz Primorska i Ust Luga u Kinu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave