PRIJAVA ZA 10.000 DINARA TRAJE DO SUTRA Mali: Do sada prijavljeno 1.094.063 dece

Novosti online

19. 09. 2023. u 09:41

PRIJAVA za jednokratnu novčanu pomoć od 10.000 dinara za svako dete u Srbiji starosti do 16 godina završava se sutra, 20. septembra, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali.

ПРИЈАВА ЗА 10.000 ДИНАРА ТРАЈЕ ДО СУТРА Мали: До сада пријављено 1.094.063 деце

Foto: Printskrin

Kako je rekao, to je rok do kog roditelji i staratelji dece mogu da se prijave za isplatu novca koja počinje 25. septembra.

Prijava se odvija putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs,a a podnosilac prijave unosi broj lične karte i svoj matični broj, kao i naziv banke u kojoj želi da joj bude uplaćen novac.

On je dodao da se u prethodnih mesec dana, od 20. avgusta otkad traje prijavljivanje, na listi za isplatu do sada našlo 1.026.901 dete. Računajući i decu iz hraniteljskih i socijalno ugroženih porodica, koja su automatski prijavljena, njih 67.162, to znači da je do sada prijavljeno ukupno 1.094.063 dece. Pravo na pomoć ostvaruje ukupno 1.190.000 dece.

- Rebalasnom budžeta za ovu pomoć odvojili smo 11,9 milijardi dinara ili oko 100 miliona evra u tu namenu, a ubrzo po završetku prijave, već od  25. septembra, počećemo sa isplatom. U svakoj krizi uloga države je da pokaže snagu i da podrži svoje građane, naročito njene najosetljivije kategorije kao što su deca - rekao je potpredsednik Vlade i podsetio da se ova pomoć može dobiti za svako dete koje je državljanin Republike Srbije, a koje je rođeno 21. novembra 2006. godine ili nakon tog datuma.

Kako je dodao, tokom prethodne četiri godine nekoliko povezanih kriza koje su poremetile ekonomske tokove u celom svetu, pa i u Srbiji, država je mislila o svim kategorijama građana, pa je tako i građane i privredu pomogla paketima pomoći od devet milijardi evra.

- Imali smo isplatu svim punoletnim građanima, pomoć penzionerima, pomoć deci i sada nas nakon isplate ovih 10.000 dinara očekuje i isplata po 20.000 dinara svim penzionerima. Želimo da olakšamo efekte inflacije, da podržimo građane onda kada im je najpotrebnije i to i radimo - zaključio je Mali.

On je poručio da paralelno sa isplatama različitih vrsta pomoći, ne izostaju ni povećanja plata i penzija, sve kako bi se anulirale posledice rasta cena, pre svega hrane, na tržištu. Tako su, kako je rekao, već počele isplate uvećanih dela zarade medicinskim sestrama i tehničarima, a tokom septembra i oktobra biće isplaćene uvećane zarade i u prosveti i ustanovama socijalne zaštite.

- Potom u oktobru sledi još jedno povećanje penzija od 5,5 odsto - rekao je ministar finansija.

Uz sve ovo, zaključio je, prebrodićemo i ovu krizu, a svi napori su usmereni ka tome da je građani u što manjoj meri osete.

BONUS VIDEO: MALI: Uprkos protivljenju opozicije, izborili smo se za veće plate i penzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (30)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)