PORESKI KALENDAR ZA NAREDNI MESEC: Prva obaveza već 2. oktobra

Tanjug

29. 09. 2023. u 15:48

PORESKA uprava objavila je kalendar izmirivanja poreskih obaveza firmi za oktobar, a rok za prvu obavezu ističe u ponedeljak, 2. oktobra, kada je neophodno podneti poresku prijavu i platiti doprinose za obavezno socijalno osiguranje obračunate na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, za neisplaćene zarade za avgust.

ПОРЕСКИ КАЛЕНДАР ЗА НАРЕДНИ МЕСЕЦ: Прва обавеза већ 2. октобра

Foto: P. Milošević, N. Skenderija

Tri dana kasnije, 5. oktobra na red stiže dostavljanje obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u septembru, kao i dostavljanje izveštaja o izmirenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za septembar mesec i uplate sredstava.

Do 10. oktobra je neophodno podneti poreske prijave i platiti porez na premije neživotnih osiguranja i porez na dodatu vrednost od strane dužnika iz člana 10. Zakona o PDV za septembar.

Rok za najveći broj poreskih obaveza ističe 16. oktobra i to za plaćanje akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za septembar, plaćanje poreza na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za treći kvartal ove godine, za plaćanje doprinosa za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za septembar, za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, te podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost, na obrascu PPPDV.

Do istog datuma je neophodno podneti obrazac PID PDV 1 za septembar ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo, poresku prijavu na obrascu PPPDV i plaćanje PDV za treće tromesečje ove godine, kao i obrazac PID PDV 1 za treće tromesečje ako je obveznik u tom periodu ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo.

Rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za septembar, za plaćanje obračunate akcize za drugu polovinu septembra, za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za septembar i podnošenje prijave o obračunu i plaćanju akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za septembar takođe je 16. oktobar.

Do 30. oktobra je neophodno podneti poresku prijavu i platiti obaveze za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorne naknade za izvršen rad na koje se porez plaća samooporezivanjem za treći kvartal ove godine.

Poslednjeg dana u mesecu, 31. oktobra ističe rok za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za 2024. godinu, za podnošenje poreske prijave i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje obračunatih na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, za neisplaćene zarade za septembar ove godine, kao i za plaćanje obračunate akcize za prvu polovinu oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)