U KASI 2.040 MILIJARDI -VEĆE PLATE I PENZIJE: Sve o budžetu za 2024. godinu

M. N. S.

05. 10. 2023. u 18:11

U NOVIJOJ političkoj istoriji Srbije nikada se budžet za narednu godinu nije našao ranije pred Vladom Srbije, kao ovaj koji je danas usvojen za 2024. Plan je da bude odobren i u Skupštini do kraja meseca.

У КАСИ 2.040 МИЛИЈАРДИ -ВЕЋЕ ПЛАТЕ И  ПЕНЗИЈЕ: Све о буџету за 2024. годину

Foto: D. Balšić

Nacrt budžeta za narednu godinu predviđa stopu privrednog rasta za 2024. od 3,5 odsto. Ukupni prihodi i primanja predviđeni predlogom budžeta za 2024. godinu iznose 2.040,9 milijarde dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto, više u odnosu na iznos prihoda predviđen rebalansom budžeta za ovu godinu.

Siniša Mali, ministar finansija i potpredsednik Vlade kaže da ovaj nacrt predviđa dalji rast i razvoj Republike Srbije, sa posebnim akcentom na poboljšanju životnog standarda građana Srbije, kroz dalja povećanja penzija, plata u javnom sektoru i minimalne zarade. Predloženim budžetom, naglašava, nastavlja se i politika poreskog rasterećenja zarada, ogromnih ulaganja u kapitalne projekte, rekordnih izdvajanja za retke bolesti, značajnih izdvajanja za poljoprivredu.

- Plate u javnom sektoru od 1. januara sledeće godine biće veće za deset odsto, što će biti nastavak politike povećanja plata nakon septembarske povišice od 5,5 odsto za deo javnog sektora - rekao je Mali. - Rast plata prati i rast penzija, pa će one od januara biti povećane za 14,8 odsto, dodatno nakon oktobarskog povećanja od 5,5 odsto koje će se naći na penzionim čekovima od 2. novembra kada počinje isplata oktobarske penzije, i to prvo za samostalne delatnosti.

Više od 60 milijardi dinara, kako je naglasio ministar Mali usmereno je ka povećanju plata, penzija, isplati jednokratne pomoći za majke sa decom.

- Takođe, kako se teret povećanja minimalne zarade ne bi u potpunosti preneo na poslodavce, od 1. januara 2024. godine planirano je povećanje neoporezivog dela bruto zarade za 15,1 odsto, sa 21.712 na 25.000 dinara - naglasio je Mali. - Štitimo i unapređujemo životni standard građana Srbije. To su dva osnovna stuba budžeta za narednu godinu.

Prema projekcijama, prosečna penzija će krajem godine iznositi oko 390 evra, u 2024. biće između 424 i 434 evra, a krajem 2025. više od 450 evra. Očekuje se da će prosečna plata u decembru biti 837 evra, a 2024. bi trebalo da iznosi 930 evra. Za početak 2025. predviđa se da bi zaposleni trebalo da prime prosečno 1.025 evra mesečno, a krajem te godine po 1.124 evra.

Ministar finansija naglašava da je visoko izdvajanje u kapitalne investicije treći stub budžeta. To je, kako tvrdi, nastavak vođenja odgovorne politike i ulaganja u izgradnju auto-puteva, brzih pruga, škola, bolnica... Predlogom budžeta za kapitalne investicije izdvojeno je 467,5 milijardi dinara, u odnosu na 452,3 koliko je bilo predviđeno rebalansom.

- Ulaganja u infrastrukturu dovode i do rasta BDP usled čega će biti i više novca u budžetu za plate i penzije - rekao je ministar finansija. Predviđen je fiskalni deficit od 197 milijardi dinara, što je 2,2 odsto BDP i niže je od planiranog deficita za ovu godinu, koji je rebalansom projektovan na 2,8 odsto BDP. Projekcija za narednu godinu je da će nam javni dug u odnosu na BDP biti 51,7 odsto, sa svim ulaganjima. Prosek evrozone je oko 90 odsto. Takođe, srednjoročni fiskalni okvir predviđa postepeno smanjenje deficita sektora države na nivo od 1,5 odsto BDP u 2026. godine i pad učešća javnog duga na 50 odsto BDP. Potpuno držimo makroekonomsku stabilnost i čuvamo naše finansije, uprkos krizama i investicijama.

Prvi put u istoriji, kako naglašava ministar, BDP će biti veći od 70 milijardi evra i iznosiće između 74 i 75 milijardi. Ove godine je bio između 68 i 69 milijardi, a deset godina ranije vrednost svega proizvedenog u zemlji iznosila je 33,4 milijarde evra. Ministar finansija kaže da Srbija beleži punu zaposlenost sa 2,3 miliona zaposlenih i stopom zaposlenosti od 50,4 odsto.

- Mi smo gledali 20 plus godina unazad i nikada budžet za narednu godinu nije bio gotov u oktobru tekuće godine. Veoma je važno da, zbog stabilnosti, ovaj budžet bude usvojen na vreme kako ne bismo ušli u problem privremenog finansiranja, s obzirom na predstojeću kampanju i izbore - istakao je Mali.

Čak devet auto-puteva

MINISTAR finansija i potpredsednik Vlade Srbije Siniša Mali naglašava da se radi na devet auto-puteva i brzih saobraćajnica. Očekuje se početak radova na obilaznici oko Kragujevca, auto-putu od Bačkog Brega do Kikinde, pravcu Zrenjanin - Novi Sad.

Više u agrar, zdravstvo, prosvetu

SINIŠA Mali je poručio i da će se u budžetu za narednu godinu naći i dodatna izdvajanja za poljoprivredu koja su, kako je ocenio, nikad veća, i čine 6,8 odsto budžeta. Osim toga, u predlogu budžeta za 2024. godinu predviđena su i veća ulaganja za zdravstvo, nastavak rekordnih izdvajanja za retke bolesti, veća izdvajanja za kulturu, prosvetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)