KRIZA U NEMAČKOM GRAĐEVINARSTVU: Pala prva velika žrtva ima 4 milijarde evra projekata u izgradnji

Novosti online

06. 10. 2023. u 17:32

GRADONAČELNIK Nirnberga proslavio je postavljanje poslednje grede na rekonstruisanu zgradu Kel (Quelle building) monumentalni simbol posleratnog ekonomskog preporoda Nemačke iz pedesetih godina prošlog veka.

КРИЗА У НЕМАЧКОМ ГРАЂЕВИНАРСТВУ: Пала прва велика жртва има 4 милијарде евра пројеката у изградњи

Foto: Novosti arhiva

Impozantan kompleks trebalo je posle kompletne rekonstrukcije da bude otvoren sledeće godine.

Poslednjih nedelja, međutim, investitor "Gerh Grupa", koja ima 4 milijarde evra projekata u izgradnji, podnela je zahtev za stečajni postupak, zajedno sa jednom od svojih projektnih kompanija. Datum otvaranja zgrade čija rekonstrukcija je u toku je sada pod znakom pitanja.

To je još jedan udarac tržištu nekretnina koji je "pod naponom" od kada je nastupio kraj ere jeftinog novca. Muke "Gerh" i njemu sličnih pokazuju da su investitori - firme koje poseduju građevinske projekte - u neposrednoj opasnosti, ukazuje portal "Blumberg".

-Investitori se bore sa povećanim troškovima izgradnje, povećanim kamatama i padom cena. Videli smo nekoliko njih kako su podneli zahtev za stečaj u poslednjih nekoliko nedelja i očekujemo da ih bude još više, kaže Marlis Raške, šef odeljenja za restrukturiranje u advokatskoj firmi "Noer".

Pored "Gerha", u preliminarnom stečajnom postupku nalazi se još nekoliko nemačkih kompanija. Građevinske firme širom sveta suočavaju se sa sličnim problemima. U Australiji, "Porter Dejvis" je među graditeljima kuća koji su ove godine bankrotirali nakon porasta troškova i pada potražnje. U Švedskoj je porast bankrota podstaknut padom građevinarstva, dok bi u Finskoj početak stambenog zbrinjavanja mogao pasti na nivoe koji nisu viđeni od četrdesetih godina prošlog veka.

To je brza promena, nakon godina najnižih kamatnih stopa, kada se novac slivao u nekretnine dok su investitori očekivali prihode. Firme poput "Gerha" mogle su udobno jeftinim zaduživanjem da razvijaju projekte i da prodaju nekretnine na tržištu gde su cene samo rasle. Raspoloženje je sada potpuno drugačije. Nemačke transakcije poslovnim nekretninama su na najnižoj tački u poslednjih desetak godina.

-Važna je brza reakcija. Recesija na nemačkom tržištu nekretnina počela je pre godinu i po i sada u poslednja dva do tri meseca vidimo da sve više investitora propada, kaže Hening Koh, šef "Komerc Reala", jednog od najvećih nemačkih investitora u nekretnine.

Ulagači su posebno ranjivi zbog kolapsa vrednosti zemljišta, što projekte čini rizičnijim. Troškovi izgradnje takođe rastu i investitori moraju da obezbede više novca za neočekivane troškove. Svi ovi faktori smanjuju osnovnu vrednost građevinskog zemljišta.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu