DOPUNA AUTA STRUJOM NA JOŠ 16 LOKACIJA: Duž auto-puteva planirane "zelene stanice" za elektrovozila

M. N. S.

13. 10. 2023. u 19:30

NA srpskim auto-putevima nići će 16 "zelenih stanica" na kojima će biti postavljeno najmanje 80, a najviše 320 punjača za električne automobile sa minimalnom snagom od 150 kilovata - propisano je javnim pozivom za izbor partnera koji će finansirati postavljanje "zelenih pumpi".

ДОПУНА АУТА СТРУЈОМ НА ЈОШ 16 ЛОКАЦИЈА: Дуж ауто-путева планиране зелене станице за електровозила

Foto: Promo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da "Putevi Srbije" neće uložiti ni dinar u postavljanje ovih stanica već će zarađivati od zakupa, a procenjena vrednost investicije kompanije koja pobedi na tenderu je oko 768 miliona dinara.

- Rok za predaju ponuda je 21. novembar - kaže Vesić. Na svim našim putevima trenutno ima oko 100 punjača različitih kategorija. U julu ove godine u Srbiji je registrovano 20 odsto više električnih automobila nego u istom mesecu lane, dok u Nemačkoj trenutno ima oko 1,1 milion vozila na struju, odnosno 0,013 vozila po glavi stanovnika. Srbija ima 1.700 registrovanih električnih vozila ili 0,00025 takvih vozila po stanovniku. U Norveškoj su prošle godine od pet novoregistrovanih automobila četiri bila električna.

Kako je istakao, lane je u svetu prodato oko deset miliona električnih automobila, a očekuje se da će u ovoj godini oko 14 miliona vozila na struju dobiti kupca.

- Činjenica je da će biti sve više električnih automobila i da naši putevi moraju da postanu konkurentniji jer ako nemamo infrastrukturu za punjenje, nas će izbegavati stranci koji imaju električne automobile, a i biće manja prodaja domaćih - naglašava Vesić. - Na 16 postojećih odmorišta na auto-putevima, koja su uglavnom neuređena, biće postavljeno po pet do 20 punjača za električne automobile od kojih će svaki imati dva priključka za punjenje. Plan je da tu bude i restoran, kafić, prodavnica, igralište za decu.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo se odlučilo da ubrza postavljanje električnih punjača i zbog toga što se najčešće kao razlog zašto u Srbiji nema više električnih vozila pominje nedostatak infrastrukture.

Pogodnosti u planu

Ministarstvo saobraćaja u saradnji sa Agencijom za energetiku će doneti Pravilnik kao i obavezu da se prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata postavljaju punjači za električna vozila u garažama.

- Predložićemo posebno obeležavanje električnih vozila kako bi mogla da ostvaruju pogodnosti kao što su niža cena putarine i javnih parkinga i druge pogodnosti prilikom registracije - rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)