STRAH OD RECESIJE VLADA NEMAČKOM? Zabrinjavajući podaci Saveznog zavoda za statistiku

Novosti online

30. 10. 2023. u 16:21

PROIZVODNjA u nemačkim fabrikama beleži pad u trećem kvartalu što povećava rizik da najveća evropska privreda ide u recesiju. Nemački Savezni zavod za statistiku Destatis je saopštio da je bruto domaći proizvod pao za 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, ali ipak manje od pada od 0,2 odsto koji su očekivali ekonomisti, prenosi "Blumberg".

СТРАХ ОД РЕЦЕСИЈЕ ВЛАДА НЕМАЧКОМ? Забрињавајући подаци Савезног завода за статистику

Sve veći manjak radne snage u auto-industriji, Foto AP

U trećem kvartalu je zabeležen pad privatne potrošnje, dok su pozitivan uticaj imala ulaganja u opremu, dodaje se u saopštenju Zavoda sa sedištem u Vizbadenu. Ekonomija Nemačke je u trećem kvartalu 2023. godine pala za 0,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su tržišta ponovo predviđala veći pad - za 0,7 odsto.

U saopštenju se navodi da će Savezni zavod za statistiku 24. novembra objaviti detaljne rezultate za treći kvartal.

Podaci naglašavaju borbu Nemačke da se oporavi od pada izazvanog poskupljenjem energenata prošle zime. To je jedina velika ekonomija za koju Međunarodni monetarni fond vidi da se smanjuje ove godine, pa se postavljaju pitanja o njenim dugoročnim izgledima.

- Nemačka ekonomija je nastavila da tavori pod višim kamatnim stopama, kraterom spoljne potražnje i skupljom energijom. Sada, međutim, vidimo prve znake da bi se privredna aktivnost mogla stabilizovati do kraja godine, iako rizici i dalje značajno pretežu na negativnu stranu  - izjavio je ekonomista Martin Ademer, prenosi "Blumberg".

Više kamatne stope u zemlji i na globalnom nivou snažno utiču na potražnju za industrijskom robom, na koju se Nemačka oslanja da bi podstakla rast.

Dok je sektor usluga ranije beležio bolje rezultate, poslovna istraživanja "Es end Pi globala" pokazuju da je zamah i kod njih sada usporen. Štaviše, čak i na tržištu rada koje je do sada bilo jedna svetla tačka pojavljuju se pukotine. Navodi se i da je ukupna aktivnost privatnog sektora nastavila da se smanjuje od početka četvrtog kvartala.

Analitičari koje je anketirao "Blumberg" smatraju da će nemačka ekonomija porasti za 0,5 odsto u 2024. Ostali podaci o BDP-u iz regiona su različiti. Dok su Španija i Belgija zadržale rast, Austrija je pala u recesiju, jer su potrošnja i investicije opadale. Podaci za zonu evra od 20 zemalja biće objavljeni u utorak, a analitičari procenjuju da je rast zastao između jula i septembra. Ekonomsko poverenje u regionu usporilo je šesti mesec, iako manje nego što se očekivalo. 

Nedavni rezultati Nemačke podstakli su zabrinutost oko njenog budućeg potencijala, jer se suočava sa starenjem radne snage, preteranim oslanjanjem na Kinu i potrebom za brzim prelaskom na nove izvore energije.

Najviši zvaničnici, uključujući predsednika "Bundesbanke" Joahima Nagela, upozorili su na previše pesimizma, ukazujući na sposobnost zemlje da se prilagodi. Oni su, međutim, priznali potrebu za akcijom, a ministar ekonomije Robert Habek je prošle nedelje pozvao na odluke da se nacija zaštiti kao poslovna destinacija.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!