NJIMA NE SMETA RUSKA ROBA: Više od 100 britanskih kompanija priznalo da krši antiruske sankcije

Novosti online

06. 11. 2023. u 21:42

VIŠE od 100 britanskih kompanija priznalo je kršenje britanskih sankcija Rusiji uvedenih nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

ЊИМА НЕ СМЕТА РУСКА РОБА: Више од 100 британских компанија признало да крши антируске санкције

Foto: EPA

Ukupno 127 kompanija je dobrovoljno otkrilo kršenje sankcija vladi Ujedinjenog Kraljevstva od 17. maja, prema zahtevu za slobodu informacija koji je podnet britanskom Ministarstvu finansija, a u koji je imao uvid "Fajnenšel tajms".

Posledice antiruskih sankcija "oštro se osećaju" van same Rusije, kaže Stejsi Kin, saradnik za finansijski kriminal advokatske firme Pinsent Mejsons koja je podnela zahtev ministarstvu.

Kako navodi, Rusija je daleko više integrisana u svetsku ekonomiju od drugih sankcionisanih zemalja poput Irana i Severne Koreje, a razmere sankcija predstavljaju veliki izazov za britanske firme.

Kompanije treba da razmotre priznavanje kršenja sankcija kako bi potencijalna kazna bila blaža, dodaje Kin. Kazne se kreću od pisma upozorenja do novčane kazne ili krivičnog gonjenja. Novčane kazne nemaju ograničenje, napominje britanski list.

Razmere ekonomske povezanosti Velike Britanije i Rusije u raznim industrijama pokazale su se prošle godine kada je fudbalski klub "Čelsi" upao u krizu nakon što je sankcionisan njegov tadašnji vlasnik Roman Abramovič, napominje "Fajnenšel tajms".

Velika Britanija je sankcionisala više od 1.600 pojedinaca od februara 2022.

Ruski zvaničnici su u više navrata isticali da sankcije nisu postigle željeni efekat, već da često škode i onima koji ih nameću.

U autorskom članku za "Njuzvik", bivši šef američke misije u Saudijskoj Arabiji Dejvid Randel i nekadašnji savetnik Centralne komande SAD Majkl Gfeler, koji je 15 godina služio u istočnoj Evropi i Sovjetskom Savezu, upozorili su da se Evropa, uvodeći embargo Rusiji, lišila pristupačne hrane i jeftinih energenata, što je dovelo do porasta cena na Starom kontinentu, kao i zastoja privrednog rasta.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana