BRZA PRUGA BRŽA OD ROKA: Reporteri "Novosti" na železničkoj trasi kod Bačke Topole i Malog Iđoša

J. LEMAJIĆ

09. 11. 2023. u 14:45

IZGRADNjA brze pruge Novi Sad - Subotica, deo železničke trase koja će spojiti Beograd i Budimpeštu, punom parom odvija se i u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu. Pored same pruge, u Bačkoj Topoli biće izgrađena tri podvožnjaka u samom gradu i tri nadvožnjaka van grada. U Malom Iđošu železnička pruga će prolaziti pored naselja, a biće izgrađena tri nova mosta.

БРЗА ПРУГА БРЖА ОД РОКА: Репортери Новости на железничкој траси код Бачке Тополе и Малог Иђоша

Foto: Ministarstvo građevine

U Malom Iđošu uveliko teku radovi na izgradnji vijadukta na mestu nekadašnjeg železničkog nasipa. Most dugačak 489,3 metra sastoji se od 14 stubova, a gradi se i novi most umesto nekadašnjeg između Topole i Iđoša, koji je godinama bio u lošem stanju i morao je da bude srušen. Taj deo puta je zatvoren i saobraćaj se preusmerava na obilaznicu. Kako je predviđeno, radovi bi trebalo da traju do kraja aprila iduće godine.

Brza pruga između Beograda i Subotice, ukupne dužine od 184 kilometra, biće završena do kraja sledeće godine, što je, po rečima Gorana Vesića, ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, oko šest meseci pre roka zahvaljujući Kinezima koji su izvođači radova.

- Svi radovi teku onako kako treba, a dobro napreduju i radovi u Subotici gde se radi više nadvožnjaka i podvožnjaka, te je bilo važno da se radovi dobro isplaniraju i rade sinhronizovano na vreme. Kada se završi deo brze pruge od Novog Sada do Subotice, uslediće testiranje od dva do tri meseca, pa će u martu ili aprilu 2025. krenuti voz između Beograda i Subotice - ističe ministar Vesić. - Putovaće se tačno sat i deset minuta i to će potpuno promeniti kvalitet života svih naseljenih mesta koja se nalaze oko brze pruge.

Dva podvožnjaka

U Bačkoj Topoli je završen podvožnjak na Bečejskom putu, koji je pušten za saobraćaj. Senćanski put je trenutno zatvoren za saobraćaj za vozila, ali i dalje mogu da ga koriste pešaci i biciklisti. Podvožnjak se gradi i kod nekadašnjeg "Inomaga" u industrijskoj zoni, koji će biti namenjen samo za pešake i bicikliste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!