RUSKI POSLANIK: BRIKS bi trebalo da stvori svoj internet

Novosti online

12. 11. 2023. u 19:00

RUSIJA bi trebalo da razvije alternativni internet u saradnji sa drugim zemljama BRIKS-a, predložio je prvi zamenik predsednika Kontrolnog komiteta Državne dume Dmitrij Gusev.

РУСКИ ПОСЛАНИК: БРИКС би требало да створи свој интернет

Foto Shutterstock

Prema dokumentu u koji su "RIA Novosti" imale uvid, Gusev je Maksutu Šadaevu, šefu ruskog Ministarstva za digitalni razvoj, komunikacije i masovne medije, podneo zahtev za rad na stvaranju "jedinstvenog inkluzivnog sajber prostora BRIKS+".

Predlog da se razvije "internet gde će preovladavati tradicionalne vrednosti i dobrota" mogao bi da se primeni "koristeći tehničke, organizacione i civilizacijske mogućnosti koje su zajedničke celom udruženju", naveo je on.

Prema rečima Guseva, 5. međunarodni opštinski forum BRIKS+, koji je trenutno u toku u ruskom gradu Sankt Peterburgu, dobra je prilika da se razgovara o jedinstvenom internetu za zemlje BRIKS-a.

BRIKS trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, ali će mu se u januaru pridružiti Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i UAE. Predviđa se da će proširena grupa, nazvana BRIKS+, predstavljati skoro polovinu globalnog BDP-a do 2040. godine.

Ranije ove nedelje, kineski predsednik Si Đinping je takođe pozvao na promene u načinu rada globalnog interneta, kako bi koristio ljudima svih zemalja. "Zalažemo se za davanje prioriteta razvoju i izgradnji inkluzivnijeg i prosperitetnijeg sajber prostora", rekao je on na ceremoniji otvaranja Svetske internet konferencije 2023.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)