"CARINA NA KLIK": Brže carinjenje roba, manji troškovi poslovanja

E.B.T.

13. 11. 2023. u 17:23

UPRAVA carina počela je danas sa implementacijom projekta e-carina, sa ciljem da modernizuje i automatizuje carinske procedure i uskladi ih sa evropskim standardima. Ovaj projekat država je pokrenula u nastojanju da poboljša carinski sektor i olakša međunarodnu trgovinu, a sprovodi ga Uprava carina u saradnji sa Ministarstvom finansija, Delegacijom EU u Srbiji i Privrednom komorom Srbije (PKS).

ЦАРИНА НА КЛИК: Брже царињење роба, мањи трошкови пословања

Foto: Z. Jovanović

Prema rečima pomoćnika direktora Uprave carina Nataše Mirković, projekat je počeo krajem maja 2023. godine i očekuje se da će njegova puna primena biti u decembru 2025. Ona je na današnjoj panel diskusiji "Carina na klik" održanoj u PKS, istakla da  to omogućava da se digitalizuju carinski postupci uvoza i izvoza, kao i sistema carinskih odluka sa svim pratećim podsistemima.

To konkretno znači brže carinjenje roba u uvozu i izvozu – precizirala je Mirkovićeva. - Uprava carina zahvaljujući ovom projektu brže će obrađivati sve potrebne informacije i dokumentaciju, čime će se smanjiti vreme čekanja i troškovi poslovanja.

Prema njenim rečima, brži protok robe, manje administrativnih prepreka i usklađivanje sa evropskim standardima direktno doprinose rastu trgovine, povećanju prihoda i smanjenju operativnih troškova.

- Ovaj projekat ne donosi benefite samo za poslovnu zajednicu već i za sve građane u Srbiji koji carine robu - naglasila je Mirković.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Gojko Stanivuković kazao je da je "Carina na klik" značajan korak automatizacije carinskih postupaka i modernizacije cele državne uprave Srbije, ali i unapređenja sistema javnih finansija.

- Na ovaj način se obezbeđuje sprovođenje carinskih postupaka u bespapirnom okruženju, a to je jedan od elememata modernizacije državne uprave – rekao je Stanivuković.

Kako je kazao predstavnik Delegacije EU Martin Klauke, EU je za uvođenje ovog projekta u Srbiji izdvojila oko devet miliona evra. Ta sredstva su, kako dodaje, najviše usmerena ka digitalizaciji procesa carine, odnosno procesa automatizacije uvoza i izvoza, ali i softveru za donošenje odluka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona