AMERIKA ĆE SE IPAK SPASTI POTPUNE EKONOMSKE KATASTROFE? Kongres postigao dogovor o potrošnji, Ukrajina "pala u drugi plan"

Novosti online

08. 01. 2024. u 09:21

LIDERI republikanaca i demokrata u Kongresu postigli su dogovor o potrošnji američke vlade za 2024. godinu, sklanjajući u stranu pregovore o dodatnim sredstvima za Izrael i Ukrajinu, kao i novac za kontrolu granica.

АМЕРИКА ЋЕ СЕ ИПАК СПАСТИ ПОТПУНЕ ЕКОНОМСКЕ КАТАСТРОФЕ? Конгрес постигао договор о потрошњи, Украјина пала у други план

Foto AP

Dogovor sledi ograničenja za vojnu i domaću potrošnju koju je postavio Kongres u okviru zakona o suspendovanju gornje granice američkog duga do 2025. godine, a lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer je istakao da bi dogovor mogao da pomogne da se izbegne delimična obustava rada Vlade SAD kasnije ovog meseca.

Prvi deo dodeljenih federalnih finansija ističe 19. januara, a drugi 2. februara, bez čega bi američka vlada bila primorana na zatvaranje.

Novi dogovor podrazumeva 886 milijardi dolara finansiranja vojske i 772 milijarde dolara domaće potrošnje koja nije za odbranu.

Predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson je u pismu republikanskim kolegama poručio da će sporazum obezbediti dodatno smanjenje potrošnje za 16 milijardi dolara u poređenju sa prethodnim sporazumom o kojem su pregovarali tadašnji predsednik Kevin Makarti i predsednik Džozef Bajden, i da je oko 30 milijardi dolara manje od onoga što je Senat razmatrao.

- Ovo predstavlja najpovoljniji sporazum o budžetu koji su republikanci postigli za više od jedne decenije - tvrdi Džonson.

Bajden je zahvalio poslanicima na saradnji u postizanju konsenzusa, ali je dodao da očekuje da će više raditi na odobravanju milijardi vojne pomoći za Izrael i Ukrajinu.

- Sada republikanci u Kongresu moraju da rade svoj posao, da prestanu da prete zatvaranjem vlade i da ispune svoju osnovnu odgovornost za finansiranje ključnih prioriteta domaće i nacionalne bezbednosti, uključujući i moj dodatni zahtev - rekao je on.

U oktobru 2023, Bela kuća je podnela pozamašan zahtev za dodatne finansije čija vrednost premašuje 100 milijardi dolara, od čega je nešto više od 60 milijardi predviđeno za Kijev.

Republikanci u Predstavničkom domu su u više navrata blokirali taj predlog, tvrdeći da bi bezbednost granica SAD trebalo da bude veći prioritet od finansiranja Ukrajine.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: STOPAMA SEVERNE KOREJE: Lansiran prvi južnokorejski špijunski satelit u svemir

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!