ZIMA PODIGLA POTROŠNJU STRUJE ZA 17 ODSTO: U Srbiji proizvodnja i snabdevanje električnom energijom stabilni

E.B.T.

10. 01. 2024. u 16:02

NISKE temperature povećale su potrošnju energenata širom Evrope i pogurale cene električne energije, koja je 50 odsto suplja nego u decembru. U Srbiji nadležni ističu da ima dovoljno struje i da je snabdevanje stabilno. Generalna direktorka Elektromreže Srbije (EMS) Jelena Matejić kaže da je u odnosu na prošlu nedelju potrošnja električne energije u našoj zemlji porasla za 17 odsto, navodeći da je to uobičajeno za ovo doba godine i da nema razloga za brigu. Kako dodaje, i porast cena na berzama je prirodan u ovom periodu.

ЗИМА ПОДИГЛА ПОТРОШЊУ СТРУЈЕ ЗА 17 ОДСТО:  У Србији производња и снабдевање електричном енергијом стабилни

FOTO: D.Novković

- U utorak, u odnosu na referentnu prošlu nedelju i 3. januar, imali smo 117 gigavat-sati patrošnje, što je za 17 odsto više - precizirala je Matejićeva. - Očekuje se da  će danas  da se poveća dodatnih dva odsto i da se dan završi sa potrošnjom od oko  120 gigavat-sati.

Ona je ukazala da je EMS u ovu godinu ušao planski, i da se adekvatno pripremio. Kako dodaje, svi planovi održavanja i rekonstrukcija su završeni u roku.

- Tokom božićnih i novogodišnjih praznika u odnosu na očekivanja podigli smo sve naše dežurne ekipe u regionalnim centrima - kaže Matejićeva. - Bili smo spremni, i na sreću, nije bilo razloga da se reaguje.

Prema njenim rečima, EMS ima servisne stubove u slučaju havarije, koji se nalaze u svim regionalnim centrima tog preduzeća.

- Imamo obučene ekipe i 15 kompleta stubova, tako da smo spremni da u slučaju teških nedaća možemo brzo da reagujemo - ističe Matejićeva. - Prošle godine smo to pokazali na primeru Šida kada smo montirali takva tri tzv. havarijska stuba i omogućili u roku manjem od 48 sati da se sanira havarija i da se na konzumu to ne oseti. U međuvremenu, tu havariju smo trajno rešimo, tako da smo i ove stubove oslobodili i oni su svi sada na raspolaganju u slučaju potrebe.

Dušan Aničić, izvršni direktor za upravljanje i tržište u EMS-u, kaže da trenutno Nemačka najviše uvozi struju u Evropi, oko 5.000 megavata, potom Italija oko 2.500, dok je u okruženju to Mađarska sa oko 1.000 megavata. Ovo pokazuje evidencija Evropske platforme za razmenu informacija između svih operatora prenosnog sistema Evrope.

- To se menja u odnosu na obnovu izvora električne energije - navodi Aničić. - Stanje je čitavoj Evropi, kao i kod nas stabilno i ne očekujemo promene.

Hladan talas, koji je sa severa krenuo da se širi Evropom, u Finskoj je početkom januara doveo do rekordno visokih cena električne energije, a njihov operater mreže je pozvao potrošače da štede struju u jutarnjim i večernjim satima.

Analitičar u "Sakso banci", Ole Hansen, rekao je da su cene električne energije za kupovinu dan unapred skočile širom Evrope zbog kombinacije niskih temperatura i mirnog vremena koje je smanjilo proizvodnju iz obnovljivih izvora energije, čime je povećana potražnja za skupljim prirodnim gasom i ugljem.

Kako zapadni mediji ocenjuju, nakon tople jeseni i blažeg početka zime, očekivano produženo zahlađenje zahvatiće veći deo severozapadne Evrope tokom većeg dela januara i testiraće evropsku energetsku infrastrukturu.

Na berzi Hudex, koja je relevanta za naše tržište, danas se megavat-čas električne energije prodavao za 112,53 evra. Fjučersima, odnosno za kupovinu unapred za četvrti kvartal ove godine, trgovalo se po ceni od 104,64 evra po megavatu.

PORTAL DO KRAJA SEDMICE

U "Elektroprivredi Srbije" očekuju da će elektronsko plaćanje računa biti moguće do kraja ove sedmice, kada bi trebalo da počne da radi i portal "Uvid u račun". Podsetimo, EPS je produžio do 29. januara rok za plaćanje novembarskih računa sa popustom od pet odsto, a to je poslednji dan za plaćanje sa popustom i decembarskog računa za struju. Kako su saopštili, na taj način kompanija želi da izađe kupcima u susret, jer oni ne smeju trpe zbog problema koji su uzrokovani hakerskim napadom na EPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić