DELEGACIJA SRBIJE NA JUROMANI KONFERENCIJI U BEČU: Održivost ekonomske politike Srbije i nastavak privrednog rasta

Tanjug

16. 01. 2024. u 23:25

PREDSTAVNICI Narodne banke Srbije (NBS) i Ministarstva finansija Srbije učestvuju na jednoj od najznačajnijih regionalnih konferencija iz oblasti finansija "Juromani" u Beču, koja okuplja centralne bankare, predstavnike ministarstava finansija, poslovnih banaka, ali i značajnih kompanija regiona centralne i istočne Evrope, saopštila je NBS.

ДЕЛЕГАЦИЈА СРБИЈЕ НА ЈУРОМАНИ КОНФЕРЕНЦИЈИ У БЕЧУ: Одрживост економске политике Србије и наставак привредног раста

Jorgovanka Tabaković, Foto tanjug

Kako se navodi, na marginama ovogodišnje konferencije, predstavnici NBS i Ministarstva finansija održali su niz uspešnih sastanaka sa brojnim međunarodnim investitorima na kojima su predstavili makroekonomsku situaciju u Srbiji, ukazali na održivost ekonomskih politika u dužem periodu i stabilnost i nastavak ekonomskog rasta koje je Srbija uspela da očuva i tokom perioda višedimenzionalnih kriza i pojačane globalne neizvesnosti u prethodne četiri godine.

U saopštenju se navodi da su međunarodni investitori bili veoma zainteresovani za osnovne faktore koji su doprineli smirivanju inflatornih pritisaka, a uvereni su i da će, shodno projekcijama Narodne banke Srbije, inflacija već sredinom godine ući u ciljani koridor - tri odsto plus-minus 1,5 odsto.

Oni su pohvalili reakciju NBS u primeni postepenog pristupa u zaoštravanju monetarnih uslova, kako bi se obezbedilo ispunjenje dvostrukog cilja – snažna i odlučna borba protiv inflacije, uz postepeno prilagođavanje domaće ekonomije kako ekonomski rast ne bi bio doveden u pitanje.

Uporedo sa tim, održana je stabilnost domaćeg finansijskog sistema, a devizne rezerve zemlje, kao i rezerve zlata dostigle su nove najviše nivoe.

Dodatno se očekuje da je i priliv stranih direktnih investicija u 2023. bio oko rekordnog nivoa iz 2022. godine.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla je da su susreti sa međunarodnim finansijskim institucijama koji pružaju veliku podršku Srbiji na međunarodnom i domaćem tržištu, i ulažu kako u obveznice Srbije, tako i u nove fabrike i nova radna mesta kroz strane direktne investicije, najbolja prilika da se promovišu rezultati koje naša zemlja postiže svih prethodnih godina.

-To je ujedno i prilika da međunarodnim ulagačima ukažemo na planove za naredni period i uverimo ih u kontinuitet stabilne i odgovorne ekonomske politike koju Srbija vodi i koja je usmerena na dalji razvoj i unapređenje domaće ekonomije, dodatno uključivanje u svetske tokove i saradnju sa onima koji žele da taj razvoj podrže na zdrav i dugoročan način, istakla je Tabaković.

Dodala je da su međunarodni investitori bili zainteresovani i za fiskalnu situaciju, da su čestitali na održanju stabilnosti domaće valute, ali i značajnim fiskalnim uštedama u odnosu na prethodni plan, bez ugrožavanja kapitalnih ulaganja, što omogućava lagodniju fiskalnu poziciju zemlje.

Strani investitori poželeli su da Srbija, za koju su istakli da ima veoma snažne makroekonomske pokazatelje, u što kraćem roku od rejting agencija dobije potvrdu onoga što i sami akteri na finansijskom tržištu već vrednuju, a to je status zemlje čiji je kreditni rejting investicionog ranga, odnosno ambijenta za ulaganje sa niskim rizikom, odnosno visokom izvesnošću za investiranje, navodi se u saopštenju NBS.

-Održati kontinuitet prisustva kako na domaćem tako i na međunarodnom tržištu, dobre i dugoročne odnose sa ulagačima iz inostranstva, jednako je važno kao i podsticanje domaćih investicija i izvoza srpskih kompanija, jer sve navedeno treba da budu motori budućeg razvoja naše ekonomije, zaključila je Tabaković.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!