MALI O EKSPO 2027: To je najveći potencijel razvoja naše zemlje - gradimo Akvatik centar, rezidencijalni kompleks, Nacionalni stadion (FOTO)

Novosti online

20. 01. 2024. u 19:46

MINISTAR finansija Siniša Mali govorio je o izgradnji Ekspo 2027

МАЛИ О ЕКСПО 2027: То је највећи потенцијел развоја наше земље - градимо Акватик центар, резиденцијални комплекс, Национални стадион (ФОТО)

Foto M. Š.

- Svi ovi objekti će doprineti našem rastu. Upravo 2027. godine mi smo centar sveta, bićemo domaćini najveće manifestacije koja će se održati u svetu. Nakon teških pregovora mi smo pobedili jednu Ameriku, Tajland, Španiju, Argentinu... To je velika odgovornost i velika privilegija - rekao je on.

Ministar Mali je dodao da su u julu mesecu počeli pripremni radovi na infrastrukturi, da se grade nove petlje, kilometri bulevara i puteva.

- 1. decembra 2026. godine mi moramo da predamo ključeve. Konrektno, gradićemo sajamski kompleks, zatim rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova, akvatik centar i Nacionalni stadion - rekao je Mali.

On kaže da očekujemo tri miliona posetilaca u Srbiji, i da će Nacionalni stadion biti pravo remek delo.

- Imaće čak 52.000 sedišta, radimo ga po svim standardima UEFA. Biće gotov do kraja 2026. godine. Gradimo i 1.500 stanova, a posle Ekspa videćemo da li ćemo ih prodavati ili ćemo ponuditi određenim kategorijama. Gradimo i Akvatik centar, novi centar vodenih sportova. I konačno povezujemo centar grada, Prokop, preko Zemun Polja sa Ekspom, i nastavljamo dalje do Obrenovca. To je nekih 18 km pruge - kaže ministar.

Ministar Mali kaže da su u pitanju ogroman prostor i ogromni projekti, i da novi grad koji tamo niče dobija svoje prve obrise.

- Ono što je meni važno je to što ovaj veliki projekat gura nove investicije. Radimo i na velikom istorijskom projektu, to je Beogradski metro. Prve dve linije biće gotove do 2030. godine. Prokop smo otvorili, konačno je Beograd dobio glavnu železničku stanicu. Ipak, radovi se i dalje nastavljaju, tamo se gradi veliki poslovni park. U jednoj od tih zgrada biće i Beogradska berza i komisija za hartije od vrednosti - istakao je on.

Kazao je i da će Beograd dobiti i novu železničku stanicu na Novom Beogradu.

- To je veliki infrastrukturni projekat koji će pojačati mobilnost. Sve mora da bude spremno za milione posetilaca koji stižu. Gradimo i novi tunel kod Ekonomskog fakulteta, to će biti nastavak velikog novog mosta koji gradimo u Beogradu. Taj most će biti gotov do 2027. godine. I moram da pomenem Beograd na vodi, projekat u koji je malo ko verovao, ali smo i taj san dosanjali - rekao je Mali.

Ministar Mali je istakao da će Hala 1 Beogradskog sajma biti jedan od najvećih kulturnih centara.

- I da se vratim na početak, Ekspo je najveći razvojni potencijal naše zemlje u narednom periodu. Ako budemo posvećeni, sve ćemo ovo uspeti da realizujemo - zaključio je on.

Foto M. Š.

Foto M. Š.

Foto M. Š.

Foto M. Š.

Foto M. Š.

Foto M. Š.

Foto M. Š.

Foto M. Š.

Foto M. Š.

Foto M. Š.

Foto M. Š.

Foto M. Š.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (27)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja