POSLODAVCI ZA DUALNO OBRAZOVANJE: Traže se mašinci, ugostitelji, trgovci, tehničari poljoprivredne i prehrambene struke, građevinari….

B.S.

03. 02. 2024. u 17:18

OKO 500 poslodavaca je podnelo 1.000 izjava o spremnosti za uključenje u dualni model obrazovanja za sledeću školsku godinu, izjavila je Mirjana Kovačević rukovodilac Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije.

ПОСЛОДАВЦИ ЗА ДУАЛНО ОБРАЗОВАЊЕ: Траже се машинци, угоститељи, трговци, техничари пољопривредне и прехрамбене струке, грађевинари….

Foto: Novosti

Po njenim rečima, ove kompanije će otvoriti oko 4.300 mesta za učenje kroz rad a da li će svako mesto biti popunjeno, videće se kada bude realizovan upis u školsku 2024/25 godinu.

Tradicionalno najveću tražnju pokazuje sektor mašinske industrije, kao i obrada metala, pa su među profilima iz ovog sektora bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade rezanja.

- Tu su i tehnike za kompjutersko upravljanje CNC mašinama, elekrotehnika je takođe veoma važna našim privrednicima te su električar i tehničar mehatronike među najtraženijim profilima. Traženi su i ugostiteljstvo, turizam, trgovina i profili kao što su trgovac, kuvar, konobar. U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila a to su tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike. Ove godine je velika tražnja iz područja rada poljoprivrede i prerade odnosno proizvodnje hrane, jer su traženi profili poput pekara, poljoprivrednih tehničara, kao i operatera u prehrambenoj industriji na jugu Srbije je tradicionalno zadržana tražnja za građevinskim profilima, kao što su rukovalac građevinskom mehanizacijom i operatori osnovnih građevinskih radova - rekla je Mirjana Kovačević.

Privredna komore Srbije će u martu organizovati dan otvorenih vrata za dualno obrazovanje i saradnju sa učenicima i njihovim roditeljima, u cilju njihovog informisanja.

Učenici koji pohađaju dualni model obrazovanja imaju pravo na naknadu od firmi za svaki čas proveden u učenju kroz rad i ta naknada iznosu 70 odsto od minimalne cene rada, a sledeće školske godine, u skaldu s uredbom Vlade Srbije o finansijskoj podršci u dualnom obrazovanju, učenici će imati i mogućnost da dobiju dodatnu finansijsku podršku ukoliko se opredele za školovanje za neko od deficitarnih zanimanja.

Privrednici će moći da povrate uložena sredstava u primenu dualnog obrazovanja u visini do 50 odsto isplaćenih naknada učenicima ukoliko ispune sve uslove definisane konkursom Kancelarije za dualno obrazovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)