POČELO TESTIRANJE ČETVORODNEVNE RADNE NEDELJE: Zaposleni u 45 nemačkih kompanija će raditi kraće za istu platu

Novosti online

04. 02. 2024. u 11:20

U 45 kompanija širom Nemačke počela je primena četverodnevne radne nedelje, tokom koje će se utvrđivati učinci četverodnevne radne nedelje na platu kakva je bila tokom petodnevne radne nedelje. Testiranje će trajati pola godine.

ПОЧЕЛО ТЕСТИРАЊЕ ЧЕТВОРОДНЕВНЕ РАДНЕ НЕДЕЉЕ: Запослени у 45 немачких компанија ће радити краће за исту плату

Foto unsplash

U Nemačkoj počinje testiranje četvorodnevne radne nedelje. Inicijativu za četvorodnevnu radnu nedelju vodi berlinska konsultantska kompanija Intraprenor u saradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Global (4DWG). Zagovornici skraćivanja radne nedelje nadaju se da će to učiniti radnike srećnijim i produktivnijim u vreme kada je rast produktivnosti u Nemačkoj spor i postoji manjak radne snage.

Prema podacima Centralne banke Nemačke (Deutsche Bundesbank), vrhunac produktivnosti u ovoj zemlji bio je u novembru 2017. godine i od tada se kontinuirano smanjuje. Međutim, ta je produktivnost još uvek daleko veća od produktivnosti drugih velikih evropskih ekonomija.

Prema pristalicama četvorodnevne radne nedelje i većini onih koji su imali priliku da rade četiri dana u nedelji, to bi povećalo dobrobit radnika, učinilo ih produktivnijima. Veruje se da bi to ohrabrilo one koji ne žele da rade jer smatraju da je petodnevna radna nedelja preduga da bi dobili posao. Dakle, postoji mogućnost ublažavanja problema nedostatka radne snage.

Nemačka komora za trgovinu i industriju (DIHK) objavila je u novembru 2023. da se polovina nemačkih kompanija bori s popunjavanjem radnih mesta. Izvršni direktor DIHK-a Achim Dercks istakao je kako su hiljade nepopunjenih radnih mesta prošle godine uzrokovale gubitak od 90 milijardi evra, što je više od dva posto nemačkog BDP-a.

Prema istraživanju kompanije Forsa, 71 posto zaposlenih Nemaca želi imati mogućnost da rade četiri dana u nedelji. Više od tri četvrtine podržava Vladinu odluku o razmatranju uvođenja četvorodnevne radne nedelje, a dva od tri poslodavca takođe podržavaju Vladinu odluku.

Značajna većina (75 posto) smatra da bi četvorodnevni radna nedelja bio poželjan za zaposlene, dok 59 posto smatra da bi bio prihvatljiv za poslodavce. Gotovo polovina poslodavaca (46 posto) smatra da je testiranje četverodnevnog radne nedelje izvodljivo na radnom mestu.

(Pink)

BONUS VIDEO:

MINHEN ZATRPAN SNEGOM NAKON ZIMSKE OLUJE: Haos na putevima u južnoj Nemačkoj

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!