JAČE "ZELENE" VEZE: Bolja saradnja Srbije i Grčke u oblasti OIE

E.B.T.

28. 02. 2024. u 17:02

SRBIJA je prihvatila viziju EU u oblasti energetike i klime, a našim strateškim dokumentima odredili smo naš put u energetskoj tranziciji, koji treba da obezbedi ravnotežu između interesa za energetskom sigurnošću i nezavisnošću i za smanjenje emisije štetnih gasova, kroz povećanje učešća obnovljivih izvora energije (OIE). Ovo je rekla resorna ministarka Dubravka Đedović Handanović tokom današnjeg razgovora sa predsednikom grčke „Kopeluzos grupe“, Dimitrisom Kopeluzosom, o saradnji u oblasti OIE, kao i snabdevanju prirodnim gasom.

ЈАЧЕ ЗЕЛЕНЕ ВЕЗЕ: Боља сарадња Србије и Грчке у области ОИЕ

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

- Naš cilj je da do 2030. godine imamo 45 odsto učešća OIE u proizvodnji električne energije, što podrazumeva značajne investicije u nove proizvodne kapacitete – navela je ministarka. - Takođe, imajući u vidu centralni položaj Srbije i poziciju tranzitne zemlje, aktivno radimo na povezivanju sa susedima i u oblasti snabdevanja prirodnim gasom i u prenosu struje, i sa pažnjom pratimo sve projekte koji imaju za cilj povećanje energetske sigurnosti i diversifikaciju snabdevanja u Jugoistočnoj Evropi.

Poseta Kopeluzosa usledila je nakon nedavno održanog Srpsko-grčkog poslovnog foruma, kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Grčke Kirijakos Micotakis, na kojem je iskazana obostrana zainteresovanost za dalje unapređenje ekonomskih odnosa dve države.

Glavna tema sastanka bilo je upoznavanje sa projektom elektro-energetske interkonekcije Egipat-Grčka , koji ima za cilj povezivanje ove dve zemlje podmorskim kablom dužine 950 kilometara, koji će omogućiti proizvodnju i prenos zelene energije do zemalja EU. Kopeluzos je rekao da taj projekat predviđa ukupno 9,5 gigavata vetroelektrana i solarnih elektrana na teritoriji Egipta i podmorskog kabla od 3.000 megavata koji će omogućiti prenos proizvedene zelene energije iz Egipta u Grčku i dalje do drugih evropskih zemalja.

Na sastanku kojem je prisustvovao i direktor grčke kompanije "Gastrejd" Kostis Sifnaios, razgovarano je i o planovima Srbije za diversifikaciju snabdevanja prirodnim gasom, koje uključuje i korišćenje terminala za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksanropolisu, koji bi na proleće trebalo da postane operativan.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata