KLJUČ ZA ČISTIJU ENERGETIKU: Vodonik bi smanjio emisiju štetnih gasova i povećao sigurnost snabdevanja

E.B.T.

12. 03. 2024. u 17:04

UPOTREBA vodonika, osim što bi doprinela procesu dekarbonizacije, omogućila bi i veću fleksibilnost i sigurnost energetskog sistema Srbije, uz smanjenje zavisnosti od uvoznih energenata. Uvođenje vodoničnih tehnologija nije samo tehnološki izazov, već i šansa. Verujem da "Elektroprivreda Srbije" (EPS), kao što je bila pokretač privrednog razvoja, može da bude i pokretač uvođenja vodoničnih tehnologija. Ovo je danas poručio v. d. generalnog direktora EPS Dušan Živković na međunarodnoj konferenciji "Vodonik - energent budućnosti" u Privrednoj komori Srbije.

КЉУЧ ЗА ЧИСТИЈУ ЕНЕРГЕТИКУ: Водоник би смањио емисију штетних гасова и повећао сигурност снабдевања

EPS

- Ukoliko se opredelimo za vodonik kao energent budućnosti, naš cilj mora da bude zeleni vodonik - rekao je Živković. - Vreme će pokazati da li je vodonik sveti gral energetske tranzicije u ovom veku i da li će značajno smanjiti emisije ugljen-dioksida.

On je istakao da EPS ima znanje i iskusne inženjere koji bi mogli da pokrenu proces uvođenja vodoničnih tehnologija. Kako je ukazao savetnik za zelenu energiju u resornom ministarstvu Rade Mrdak, vodonik je decenijama prepoznat kao moguće rešenje za mnoge energetske izazove sa kojima se svet suočava.

- Njegova prednost se ogleda u tome što se može koristiti u različite svrhe, za skladištenje energije dobijene iz obnovljivih izvora, a zatim ponovo za dobijanje struje ili kao energent u onim sektorima koji su izazovni za dekarbonizaciju, poput saobraćaja i industrije - kaže Mrdak. - Vodonik može biti ključni deo tranzicije ka čistoj i održivoj energetici, smanjujući zavisnost od fosilnih goriva i doprinoseći smanjenju emisija gasova, ali postoje prepreke koje se moraju prevazići da bi se iskoristio njegov potencijal.

On je podsetio da je Vlada zaključila Memorandum o razumevanju sa kineskom kompanijom "Fengling", u cilju izgradnje postrojenja za proizvodnju vodonika iz solarnih i vetroelektrana, kapaciteta do 30.000 tona vodonika godišnje. Proizvodio bi se za potrebe dekarbonizacije rudarske kompanije u Srbiji "Ziđin koper", kao i tržišta u Srbiji i šire.

U PRIPREMI STRATEŠKI DOKUMENTI

MINISTARSTVO rudarstva i energetike priprema Strategiju razvoja energetike Srbije i Integrisani energetski i klimatski plan u kojima će vodonik prvi put biti prepoznat u najvažnijim strateškim dokumentima - rekao je Rade Mrdak. - Naš fokus u narednom periodu biće da osmislimo sistem podsticaja i pokrenemo tržište vodonika u Srbiji, ali i da razmotrimo mogućnost uspostavljanja regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)