SMEŠTAJ U VILAMA ŠIROM GRČKE DRASTIČNO POSKUPEO: Polupansion za dvoje kao noći u apartmanu

G. V.

02. 04. 2024. u 13:59

VLASNICI apartmana širom Grčke podigli su cene za čak 30 odsto u odnosu na prethodnu sezonu. I dok gazde trljaju ruke očekujući da se ovog leta opare, turisti vagaju da li da isti novac izdvoje za polupansionski smeštaj. Primera radi, pojedine agencije u jeku sezone nude desetodnevni aranžman, kojim se obezbeđuje prevoz i spavanje, za vrtoglavih 1.100 evra - za dvoje!

СМЕШТАЈ У ВИЛАМА ШИРОМ ГРЧКЕ ДРАСТИЧНО ПОСКУПЕО: Полупансион за двоје као ноћи у апартману

Foto: N.Živanović

Nagli skok cena letovanja neprijatno iznenađuje građane. Grčka, mnogima omiljena destinacija kojoj su se rado vraćali, postaje nepristupačna. Ponuda putovanja preko agencija je takva da se mora dobro istražiti i shodno budžetu odlučiti za uslugu i destinaciju, ili odustati od brčkanja u moru.

- Pamtim vreme kada smo nas troje za 450 evra letovali u hotelu - požalio nam se čitalac Predrag M. - Sada kada sam počeo da istražujem ponudu, Pefkohori, Sarti, u avgustu bi koštao do 550 evra, po osobi! Isti takvi apartmani ne tako davno koštali su ukupno 600 evra. Sada moram dobro da promislim i vidim šta mi se više isplati. Ako već dajem toliki novac, onda hajde da bar obezbedimo doručak i večeru.

Cena se neznatno razlikuje ukoliko se do Grčke otputuje sopstvenim prevozom. Međutim, kada se u računicu uvrsti i utrošeno gorivo u oba smera, malo šta ostane u "šteku". Mnogim turistima omiljeno grčko ostrvo - Tasos, ovog leta ostaće nedostupno, budući da samo soba košta 850 evra po čoveku! Sudeći po dostupnim cenovnicima agencija, trenutna situacija pokazuje da se letovanje u apartmanima, bez obezbeđene hrane, vrlo približilo ceni hotelskog smeštaja u Grčkoj, ali i ostalim letnjim destinacijama, kao što su Egipat ili Crna Gora.

Prema rečima Milana Lainovića iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, poskupljenje aranžmana bila je neminovnost. Kako kaže, naša zemlja dostigla je najveći skok cena, pa ne čudi da je i u drugim zemljama letovanje poskupelo.

- Cene goriva, nafte i energenata su uzročnik poskupljenja svuda - kaže Lainović. - Iako zvuči skupo, letovanje u Grčkoj je skoro 50 odsto jeftinije nego što bi koštalo letovanje u Srbiji. Mi nemamo more. Evo na primer, u Vrnjačkoj Banji hotelski smeštaj vrlo je teško naći ispod 150 evra dnevno. Pomnožite to sa deset dana, koliko najčešće turisti biraju da provedu na moru. O cenama na Kopaoniku i Zlatiboru tek da ne govorimo.

Hoteli sa pet zvezdica

GRČKA je i dalje dominantna destinacija koju biraju građani naše zemlje. Odmah za njom su Turska, Španija, Egipat, Tunis, Crna Gora, a od ove godine procvat doživljavaju italijanski Rimini i Lido di Jesolo.

Kako kaže Milan Lainović, u Turskoj je u ponudi isključivo hotelski smeštaj. U ovoj zemlji letovanje bi četvoročlanu porodicu u hotelu sa pet zvezdica, sa "ol inkluziv" ponudom, koštalo do 2.400 evra.

Kako navodi naš sagovornik, u odnosu na prošlu godinu, već je zabeleženo povećanje prodaje aranžmana od 51 odsto. To je značajan pokazatelj da i dalje naši građani žele što pre da rezervišu letovanje, ne bi li ostvarili popuste, koji su dostizali i 50 odsto. Lainović napominje da se ne očekuje da apartmanski smeštaj u Grčkoj dodatno poskupi u odnosu na postojeće cene.

- Najveći broj Srba i dalje bira apartmane, a Grčka je godinama unazad po njima i prepoznatljiva. Naši turisti vole da borave u takvom tipu smeštaja i već dugo vremena je interesovanje aktuelno - kaže Lainović.

Inače, kako su nam rekli u jednoj poznatoj turističkoj agenciji, uprkos poskupljenjima, interesovanje za letovanja je veliko, pogotovo u predsezoni tokom maja i juna, kada su cene nešto povoljnije. Porodice sa malom decom trenutno su najčešći klijenti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave