OD DRŽAVE 17.000 DINARA: Podneto više od 300.000 zahteva, neki već odobreni, dogovoreno kada je isplata

Novosti online

05. 04. 2024. u 13:04

JAVNI poziv za osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju bio je otvoren do 1. aprila i ukupno je podneto 316.000 zahteva, od čega je odobreno 270.000 uredno podnetih zahteva, navodi se u odgovoru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavnicima udruženja poljoprivrednika iz Srbije.

ОД ДРЖАВЕ 17.000 ДИНАРА: Поднето више од 300.000 захтева, неки већ одобрени, договорено када је исплата

Foto: Profimedia

U prepisci između ministarstva i poljoprivrednih udruženja dostavljenog medijima, navodi se, između ostalog, da će do kraja ove nedelje biti rešeni svi preostali zahtevi za podsticaje koji budu ispunjavali propisane uslove.

- Kako bi ubrzali postupak isplate, neophodno je da korisnici otvore svoje e-Sanduče i prihvate rešenje o odobravanju podsticaja. Nakon toga, na platformi e-Podsticaji imaju mogućnost da odustanu od izjavljivanja žalbe na rešenje i na taj način ubrzaju isplatu podsticaja - navodi se u odgovoru Ministarstva.

Na pitanje zašto gazdinstva čekaju rešenja o podsticajima, iako su im sve parcele prošle verifikaciju, iz Ministarstva objašnjavaju da je veliki broj poljoprivrednika ušao u proceduru uređenja svojih parcela i podnošenje zahteva pred sam kraj roka, usled čega je produžen i rok za rešavanje istih.

Ministarstvo je poljoprivrednim udruženjima odgovorilo da će polovinom godine, kao što su se dve strane i dogovorile, biti doneta uredba za isplatu 17.000 dinara po hektaru za kupovinu deklarisanog semena. Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara poljoprivrednicima od 1. januara ova vrsta naknade je ukinuta, ali pojedinci prijavljuju da im i dalje stižu zaduženja, pa iz Ministarstva poručuju da se u tom slučaju obrate javnim vodoprivrednim preduzećima 'Vojvodinavode' i 'Srbijavode'.

Na pitanje zašto se dizel ne dobija za sve površine unesene u e-Agrar (konkretno za pravo prečeg zakupa) kada se podjednako obrađuje kao i ostalo zemljište, iz Ministarstva odgovaraju da je pravo prečeg zakupa i pravo prvenstva zakupa svakako vid podsticaja koji država daje kroz cenu zakupnine koja je znatno niža nego cena zakupnine na javnom nadmetanju, te podrazumeva korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta po povlašćenim uslovima.

STARI DUGOVI ISPLAĆENI

Na pitanje kada će biti isplaćene zaostale subvencije iz 2022. i 2023. godine, Ministarstvo je navelo da su paori koji su imali ispravne zahteve isplaćeni.

Oni malobrojni čija dokumetacija nije bila potpuna, u međuvremenu je dopunjena i njima bi trebalo ubrzo da stigne novac.

- S obzirom na navedeno, ne postoji mogućnost dupliranja subvencija za iste parcele - navodi se u odgovoru Ministarstva. Osim ovih pitanja, iz udruženja poljoprivrednika navode probleme sa refakcijom akcize na gorivo, pitanje kada se očekuje uvođenje kreditne linije za poljoprivrednike sa jedan odsto kamate, problemi sa unošenjem parcela u sistem e-Agrar, kao i pitanja za koja su nadležna druga ministarstva.

Dopis sa pitanjima su Ministarstvu u ponedeljak uputila udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije, Savez Banata, Udruženje poljoprivrednika Aradac, Udruženje poljoprivrednika Banatska Crnica, Dolovački paori…

(Dnevnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu